(FOTO) Află cum s-au regăsit femeile refugiate din Ucraina în comunitatea IT din Moldova

22 Iun. 2022, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2022, 17:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În război se dau lupte direct pe front, dar și în viața femeilor care au fost nevoite să fugă din calea gloanțelor. Mai multe inițiative de susținere și dezvoltare a abilităților TIC pentru femeile refugiate sunt în curs de dezvoltare, pentru ca ele să-și recâștige dreptul la libertate profesională și financiară. În cadrul evenimentului „Digital Connections: Moldova-Ucraina”, femeile refugiate din Ucraina, alături de femeile din Moldova, au participat la discuții de socializare, au interacționat între ele și au creat conexiuni în comunitate pentru a depăși mai ușor provocarea refugiului. Evenimentul a fost organizat de către Seed Forum Moldova/IHUB în colaborare cu UN Women, cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu proiectul Tekwill, cu susținerea USAID.

Din domeniul construcțiilor, la business digital

Irina este din Ucraina, regiunea Odessa, iar în ultimii trei ani a activat în domeniul construcțiilor. Înainte de a începe războiul, s-a reprofilat profesional și a început a dezvolta un startup în industria tech și anume o platformă care permite angajatorilor și potențialilor angajați să stabilească conexiuni profesionale, în funcție de necesitățile și așteptările pe care le au. De mai bine de trei luni este în Republica Moldova și continuă să-și dezvolte afacerea. În cadrul proiectului, a avut oportunitatea de a cunoaște oameni noi, de a se integra și socializa cu femei din același domeniu și de a beneficia de susținere din partea întregii comunități.

„Odată cu declanșarea războiului, foarte mulți dintre prietenii mei și-au pierdut jobul. Reprofilarea profesională m-a ajutat să mă mențin în această perioadă complicată, iar acum am planuri de creștere și dezvoltare a afacerii, pentru că în IT nu trebuie neapărat să fii programator/oare ca să dezvolți o profesie. Comunitatea din Republica Moldova este refugiul și inspirația mea de a crește și de a continua să muncesc.”

IT-ul conectează femeile din Moldova și Ucraina

În total, aproximativ  30 de fete și femei din Moldova și Ucraina și-au cunoscut experiențele, au interacționat și au discutat despre piața muncii locale și au aflat detalii despre industria IT, prin prisma proiectelor pe care Seed Forum Moldova/ IHUB  în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei le dezvoltă în acest sens.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova: „În cadrul acestui eveniment ne-am propus să ne întâlnim și să aflăm mai multe despre activitățile și oportunitățile existente pentru fetele și femeile din Moldova, dar și pentru cele din Ucraina. STEM și IT sunt acele domenii în care diferențele de gen sunt încă cele mai mari, unde fetele studiază și acticează mai puțin din cauza stereotipurilor de gen și a normelor patriarhale existente în societate. Acesta este, de asemenea, domeniul în care există cea mai mare discrepanță salarială în bază de gen în care femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații. Vă încurajăm să reduceți decalajul de gen, să spargeți stereotipurile, să analizați oportunitățile digitale și să beneficiați de toate șansele pe care le oferim în cadrul acestui proiect.”

Oxana Paierele, coordonatoare de programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova: Suedia este cunoscută pentru programele implementate în țară care încurajează creativitatea, inovațiile și promovează egalitatea de șanse. Pe parcursul ultimelor luni, Ambasada Suediei în Republica Moldova și-a revizuit proiectele în derulare, cu extinderea numărului beneficiarelor astfel ca atât fetele și femeile din Moldova, cât și cele din Ucraina să beneficieze de mai multe oportunități de instruire și conectare la inovație. În cadrul acestui proiect, puteți participa la evenimente, beneficia de acces liber la spații de coworking, dar și integrare în comunitatea tech deja existentă. Prin intermediul inițiativei, ne dorim să oferim acces la educație tech, cursuri online, infractructură pentru a putea munci și beneficia de oportunități de dezvoltare.”

De asemenea, participantele au cunoscut de la reprezentanți și reprezentante ale companiilor IT private despre oportunitățile profesionale și perspectivele de angajare, în cazul în care sunt interesate de a dezvolta o profesie în această sferă.

Irina Grișca, manageră IHUB Chișinău: „Prin intermediul acestui eveniment ne-am propus să ne cunoaștem mai bine, să comunicăm și să interacționăm pentru că avem o comunitate de femei care își doresc să se dezvolte în domeniul TIC. Programul le pune la dispoziție un șir de oportunități precum infrastructură, acces la spații de coworking și în comunitate, asistență și susținere, precum și posibilitatea de a cunoaște oferte de angajare ale companiilor IT de pe piață. Am reușit să interacționăm, să ne spunem poveștile, să ne cunoaștem mai bine și să ne inspirăm, iar astfel de evenimente vom continua să organizăm.”

Empowering Women Hub Networks” este un proiect care își propune să susțină dezvoltarea economică prin implicarea mai multor fete și femei în sectoarele promițătoare, cu scopul de a avea impact asupra egalității, independenței și să creeze un acces mai bun la oportunități economice, prin promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin implicarea lor în tehnologiile informației și dezvoltarea comunicațiilor.

Inițiativa este implementată de „Seed Forum Moldova”/iHUB, în colaborare cu UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu Proiectul Tekwill, susținut de USAID și Suedia.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău