(VIDEO) Un spital din Capitală folosește panouri solare pentru a produce energie. A fost ajutat de AEE

05 Ian. 2022, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Ian. 2022, 15:51 // Actual //  MD Bani

Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău tratează anual aproximativ 14 mii de pacienți, motiv pentru care serviciile prestate de instituția medico-sanitară sunt extrem de importante pentru cetățenii Republicii Moldova. Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a susținut instituția să instaleze panouri solare pentru producerea energiei.

Pentru a eficientiza consumul de energie electrică și pentru a asigura confort pacienților și colaboratorilor, în cadrul spitalului a fost implementat un sistem de generare a energiei electrice, bazat pe energia solară. Acest sistem include 36 de panouri solare cu 20 de tuburi de date fiecare. Suprafața totală activă a panourilor solare este de 57,60 de metri pătrați. Panourile solare sunt fixate pe acoperișul blocului prin intermediul a 6 construcții metalice masive, rezistente la rafale puternice de vânt și la acțiunea unui strat gros de zăpadă. Panourile solare sunt conectate prin țevi de cupru bine izolate termic. Utilajul instalației termice este amplasat în centrala termică solară din subsolul blocului chirurgical.

„Este un proiect foarte eficient, foarte bun și foarte benefic pentru instituția noastră. Suma investiției pentru acest proiect este de 4 milioane 600 de mii de lei, dintre care 3 milioane a fost suportul Agenției pentru Eficiență Energetică sau fondului de eficiență energetică și în rest, sumele financiare au fost folosite din contul instituției noastre. În urma analizei specialiștilor, colaboratorilor și colegilor noștri deja putem menționa că acesta este un proiect foarte bun și va aduce economii chiar și financiare instituției noastre.”, a menționat Ion Matei, vicedirectorul spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail”, municipiul Chișinău:

Menționăm, că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO