Furia kazahilor de nestăvilit. Protestele continuă, deși guvernul a demisionat

05 Ian. 2022, 15:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Ian. 2022, 15:05 // Actual //  Lupu Eduard

Mii de oameni continuă să protesteze în Kazahstan, după ce președintele Qasym-Zhomart Toqaev a demis guvernul și a declarat stare urgență pentru două săptămâni în anumite regiuni, în încercarea de a limita extinderea tulburărilor violente, declanșate de o creștere abruptă a prețului la energie.

Zeci de răniți au fost raportați în timpul protestelor, care au izbucnit în regiunea de vest Mangystau pe 2 ianuarie.

Protestele s-au extins apoi și în alte orașe, în semn de solidaritate cu manifestațiile din Mangystay. S-au înmulțit însă și motivele, oamenii protestând împotriva corupției, șomajului și a salariile mici.

Protestele au devenit violente în mai multe zone din țară la sfârșitul zilei de 4 ianuarie, inclusiv în Almaty, cel mai mare oraș al țării, unde poliția a folosit gaze lacrimogene, a tras gloanțe de cauciuc și a folosit grenade paralizante pentru a dispersa mulțimea care scanda lozinci antiguvernamentale și incendia vehicule. .

În total, peste 200 de persoane au fost reținute în timpul protestelor, iar 95 de polițiști au fost răniți în cursul ciocnirilor cu manifestanții, a informat Ministerul de Interne.

Un decret publicat pe site-ul prezidenţial în dimineaţa zilei de 5 ianuarie spunea că Toqaev a acceptat demisia cabinetului condus de prim-ministrul Asqar Mamin, în conformitate cu constituţia.

Prim-vicepremierul Alikhan Smailov a fost numit prim-ministru interimar, iar actualii membri ai guvernului rămân în funcții până la formarea unui nou cabinet.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău