(VIDEO) Un start-up belgian plătește fermierii pentru carbonul captat în pământ

08 Nov. 2022, 17:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Nov. 2022, 17:57 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Un start-up din satul belgian Perwez ajută fermierii să obțină mai mulți bani la finalul unui an agricol vânzând certificate de carbon. Compania calculează cât carbon a captat ferma în timpul lucrărilor agricole și transformă certificatele în fonduri suplimentare pentru fermă, scrie startupcafe.ro.

Alejandro Trenor, cofondatorul Soil Capital explică că unele activități dintr-o fermă captează carbon în sol – cum ar fi cultivarea anumitor plante, în timp ce altele emit carbon – de pildă, folosirea utilajelor agricole care ard combustibil.

„Lucrăm cu fermierii pentru a-i ajuta să adopte practici agricole regenerative pe scară largă. Programul nostru de stimulente se bazează pe carbon.  Cuantificăm carbonul captat în sol de o fermă, de la un an agricol la altul. Pentru fiecare tonă de carbon pe care un fermier o captează în sol, putem genera un certificat; luăm acel certificat și îl vindem companiilor din lanțul de aprovizionare cu alimente. Acestea cumpără certificatele pentru că au nevoie de o soluție ca să reducă emisiile din lanțul lor de aprovizionare. Noi le oferim această soluție care le permite să reducă, demonstrabil aceste emisii de carbon. Iar atunci când corporațiile ne plătesc, îi putem plăti înapoi pe fermieri”, a menționat Alejandro Trenor, pentru StartupCafe.ro.

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău