VIDEO Viceguvernatorul BNM, despre credite și asigurări: Dorim ca oamenii să beneficieze de servicii mai calitative

20 Iul. 2023, 11:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2023, 11:08 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Cea de-a patra ediție a podcastului „Dă sens banilor”, lansată astăzi, 20 iulie, aduce noutăți  despre preluarea, din 1 iulie 2023, de către Banca Națională a Moldovei (BNM) a reglementării celor două sectoare noi supravegheate anterior de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), creditarea nebancară și piața de asigurări, precum și informații utile despre împrumuturi și asigurări în condiții sigure. 

De această dată, invitatul moderatoarei Liliana Barbăroșie este viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei responsabil de domeniul supravegherii, Constantin Șchendra.

Interviul se concentrează pe subiecte ce țin de provocările procesului de reglementare a pieței de asigurări și creditare nebancară, planul de acțiuni imediate ale noului supraveghetor și perspectivele guvernanței corporative a companiilor și diversificării de servicii pentru cetățeni.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Ne-am dori ca cetățeanul să nu simtă acest transfer. Deci ne dorim ca lucrurile să meargă exact așa cum au fost, adică polițele de asiguraresă fie emise, creditele să fie acordate exact cum au fost și când aceste entități erau în supravegherea CNPF-ului. Am reușit să transferăm toate bazele de date, softurile, exact pe data de 30 iunie la ora 12:00. Polițe se emit, totul este bine. Pe termen mediu și lung, bineînțeles, dorim ca cetățeanul să beneficieze de servicii mult mai calitative – să asigurăm că sistemul este unul rezilient și solid, astfel încât oamenii să aibă încredere în companiile de asigurări, dar și o diversificare a lor”, a menționat Constantin Șchendra.

În cadrul rubricii „Despre bani pe scurt”, viceguvernatorul BNM a explicat ce rol joacă organizațiile de creditare nebancară (OCN), ce este și cum se află dobânda anuală efectivă (DAE), dar și la ce rate vă puteți împrumuta.

Interviul integral poate fi vizionat mai jos.


Podcastul „Dă sens banilor” își propune să explice cu regularitate teme economice, într-un context în care crizele din ultimii ani au scos în evidență în mod repetat necesitatea fortificării educației financiare a cetățenilor Republicii Moldova.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 09:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a identificat mai multe încălcări comise de S.R.L. „Bălți-gaz” în activitatea sa de distribuție a gazelor naturale în perioada 2022 – iunie 2024, în urma unui control planificat. Potrivit autorității de reglementare, compania a prestat servicii în afara cadrului legal și a încălcat norme esențiale privind transparența, proprietatea și gestiunea investițiilor.

ANRE a constata că „Bălți-gaz” a furnizat gaze naturale în valoare de peste 491,6 mii lei către consumatori finali din localități în care nu deținea licență, prestând astfel servicii în afara ariei autorizate. Operatorul a emis avize de racordare fără a obține acordul deținătorilor legali ai rețelelor de gaze, o practică ce încalcă grav normele privind dreptul de proprietate comună.

Reglementatorul susține că nu a fost respectată obligația de a ține o evidență contabilă separată pentru activitățile reglementate, aspect esențial în stabilirea tarifelor corecte pentru consumatori.

ANRE a constatat nerespectarea cerințelor privind planificarea și aprobarea investițiilor, fapt care a dus la imposibilitatea recuperării acestora prin tarif. În urma constatărilor, Consiliul de administrație al ANRE a dispus mai multe acțiuni corective: respectarea procedurilor legale de racordare și interzicerea includerii cheltuielilor nejustificate în tarif, implementarea evidenței contabile separate conform metodologiei în vigoare, asigurarea transparenței în planificarea și realizarea investițiilor reglementate și raportarea către ANRE, în termen de 3 luni, a tuturor acțiunilor întreprinse pentru corectarea abaterilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ