VIDEO World Economic Forum: Top riscuri în anul 2024 care amenință omenirea

14 Ian. 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Ian. 2024, 10:22 // Actual //  bani.md

În lumina retrospectivelor evenimentelor din 2023, un raport al GRPS (Global Risk Perception Survey) pentru perioada 2023-2024 dezvăluie o perspectivă predominant negativă pentru lume în următorii doi ani, cu tendința de a se înrăutăți în deceniul următor. Evenimente precum conflicte letale, condiții meteorologice extreme și tulburări sociale au captat atenția publicului, indicând o stare globală tensionată.

Raportul, bazat pe sondaje efectuate în septembrie 2023, arată că 54% dintre respondenți anticipează o oarecare instabilitate și un risc moderat de catastrofe globale în următorii doi ani, în timp ce 30% se așteaptă la condiții și mai turbulente. Pe termen mai lung, aproape două treimi dintre respondenți (64%) prezic o perspectivă furtunoasă sau turbulentă în decursul următorului deceniu.

Raportul abordează patru forțe structurale care vor modela riscurile globale în următorii ani: schimbările climatice, bifurcarea demografică, accelerarea tehnologică și schimbările geostrategice. În fiecare dintre aceste domenii, se preconizează apariția unor condiții globale noi, caracterizate de incertitudine și volatilitate.

Cu societățile în plin efort de adaptare la aceste schimbări, capacitatea lor de a se pregăti și de a răspunde la riscurile globale este pusă sub semnul întrebării. Cu toate că evenimente destabilizatoare majore au fost evitate în 2023, raportul indică că lumea se confruntă cu provocări semnificative și cu perspective incerte în perioada imediat următoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 13:02 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii agricoli din Republica Moldova vor beneficia de rambursarea sumei impozitului funciar pentru anul 2024 din contul TVA-ului acumulat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua de Parlament.

Inițiativa legislativă, susținută de 58 de deputați, a fost elaborată de deputatul PAS Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară. Potrivit autorului, măsura vine în sprijinul agricultorilor afectați de crizele succesive din ultimii ani, precum criza logistică, scumpirea fertilizanților și seceta severă din vara anului 2024.

„Proiectul de lege va ameliora presiunea financiară asupra producătorilor agricoli și va contribui la redresarea sectorului, grav afectat de lipsa de capital de lucru”, a declarat Alexandr Trubca în plenul Parlamentului.

Noua lege prevede că rambursarea se va face prin compensare cu TVA acumulat, ceea ce înseamnă că agricultorii nu vor primi bani în numerar, ci vor beneficia de reducerea obligațiilor fiscale din soldul TVA.

Totodată, proiectul modifică și termenul de implementare a Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, stabilind că rambursările se vor putea efectua până în iunie 2026 inclusiv.

Legea urmează să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!