Vladimir Putin, furios după declarația președintelui Kazahstanului: S-a întors în altă direcție, cu fălcile umflate

22 Iun. 2022, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iun. 2022, 15:19 // Actual //  bani.md

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a susținut o declarație la Forumul economic de la Sankt Petersburg, În acest context, liderul Tokayev a motivat refuzul său de a recunoaște republicile separatiste din Donbas, despre care spune că sunt entități cvasi-statale. Dmitri Potapenko, un afacerist rus prezent în sala de discuții, spune că Vladimir Putin s-a arătat profund iritat de spusele kazahulul.

Din acest motiv, președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-ar fi arătat puternic iritat de spusele liderului Tokayev, după cum afirmă afaceristul rus Dmitri Potapenko, prezent fiind în sală.

Conform spuselor lui Potapenko, cadrul cu Vladimir Putin nu a fost difuzat la televiziuni pe parcusul declarațiilor lui Kassym-Jomart Tokayev, reacția președintelui rus fiind văzută doar de persoanele prezente în sală.

„Totul era foarte clar vizibil acolo. Trebuie să cauți videoclipuri nu pe agențiile oficiale, ci la cei prezenți care au filmat. Există și astfel de videoclipuri pe rețelele de socializare. Și vei vedea că i s-a schimbat postura. Masca a căzut de pe fața lui Vladimir Putin – fălcile lui păreau umflate, s-a întors în cealaltă direcție, adică limbajul non-verbal a arătat totul clar”, a transmis Potapenko.

În urma declarațiilor făcute de președintele Kazahstanulului la Sankt Petersburg, Federația Rusă a decis să blocheze exportul de petrol kazah spre Marea Neagră. Drept răspuns, statul Kazahstan a decis să blocheze 1.700 de vagoane de cărbune rusesc, aflate pe teritoriul său, conform Ziare.com.

Exportul de petrol din Kazahstan a fost oprit în portul Novorossiysk, relatează publicația rusă Kommersant. Potrivit jurnaliștilor ruși, motivul invocat ține de faptul că în apele portului au fost găsite obiecte care ar putea fi mine din al Doilea Război Mondial.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
08 Apr. 2025, 10:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:33 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova nu se mai confruntă cu riscuri iminente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze naturale, afirmă Benjamin Lakatos, directorul general al MET Group, într-un interviu publicat de hu.met.com. Potrivit acestuia, atâta timp cât rutele de transport – inclusiv gazoductul TurkStream – rămân funcționale, „nu există motive reale de panică nici în Republica Moldova, nici în restul Europei”.

CEO-ul uneia dintre cele mai active companii din piața energetică europeană a subliniat că perioada critică a fost depășită datorită mai multor factori: reducerea consumului de gaze, construirea de terminale LNG, creșterea capacităților de stocare și ierni mai blânde. Totodată, în urma crizei din 2022, UE a accelerat formarea unei piețe energetice integrate, cu mecanisme de preț și interconectivitate care au contribuit la menținerea stabilității.

În contextul Republicii Moldova, Lakatos a menționat intervenția de urgență a MET Group la începutul anului 2025, când oprirea tranzitului gazelor prin Ucraina a lăsat aproximativ 350.000 de consumatori moldoveni fără sursă de energie în plină iarnă. „A fost o situație dramatică, dar am reușit să asigurăm livrarea de gaze într-un timp record, într-un efort cu dublă natură – umanitară și profesională. Moldova nu a fost lăsată în frig”, a afirmat el.

Totuși, directorul avertizează că, deși securitatea fizică a aprovizionării a fost asigurată, Europa – inclusiv Republica Moldova – continuă să se confrunte cu o problemă majoră de preț. „Gazul este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA sau Asia, iar acest decalaj afectează grav competitivitatea economică a regiunii. În ultimii 20 de ani, UE a cheltuit 8.000 de miliarde de dolari pe importuri energetice – un cost uriaș.”

Pentru a reduce riscurile viitoare, Lakatos propune crearea unei bănci energetice europene, care să ofere stabilitate în perioade de criză, similar unei bănci centrale pentru piețele financiare. O astfel de instituție ar fi crucială pentru țări vulnerabile, precum Republica Moldova, unde capacitatea de reacție rapidă este esențială în fața oricărei perturbări externe.

MET Group, companie elvețiană activă în 17 țări, inclusiv în Europa de Est, este un jucător cheie în tranzacționarea, stocarea și furnizarea gazelor naturale. În ultimii ani, grupul a investit și în energie regenerabilă, însă nu consideră oportună abandonarea infrastructurii gaziere existente, ci dimpotrivă – susține o tranziție verde echilibrată, care să nu sacrifice securitatea sau competitivitatea.

„Credem într-o Europă puternică și stabilă, iar Moldova este parte din acest proiect. Conectarea pieței sale energetice la sistemul european trebuie accelerată, iar MET este pregătit să contribuie în continuare la securitatea energetică a regiunii”, a declarat Benjamin Lakatos.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!