Voci excepționale, duete superbe și faimoasa „O solo mio” au răsunat la Festivalul VinOpera

06 Sept. 2023, 11:34
 // Categoria: Comercial // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2023, 11:34 // Comercial //  MD Bani

Prima zi de toamnă a început cu concertul de gală de la Castel Mimi, unde au participat reprezentanți ai conducerii țării, dar și ai misiunilor diplomatice, printre care ambasadorul României, al Statelor Unite și al Uniunii Europene la Chișinău.

 

Orchestra Operei Naționale a României și cea a Filarmonicii Naționale de la Chișinău au fost conduse de marele dirijor român Daniel Jinga. Pe scena de la Castel Mimi, au urcat marii soliști de operă de pe ambele maluri ale Prutului: Iordache Basalic, Mădălina Barbu, Lilia Istrati și Dumitru Mîțu.

VinOpera s-a încheiat cu renumita „O sole mio”, interpretată de toţi cei patru artişti. Prestația a fost aplaudată în picioare de o mie de spectatori.

Pe lângă interpretările solo, publicul a fost încântat să urmărească duetele formate din vocile Liliei Istratii şi a tenorului Dumitru Mîţu, interpretând „Lippen schweigen” de Franz Lehár. „Chitarra romanade Eldo Di Lazzaro şi „Funiculì, Funiculà” de Luigi Denza, ce au sunat spectaculos prin vocile lui Iordachi Basalic şi Dumitru Mîţu.

Organizatorul evenimentului, fundația Constantin Mimi, a oferit dirijorului și soliștilor, trofeul VinOpera, în semn de înaltă apreciere și mulțumire pentru participarea la festival.

„Suntem mândri că deja a devenit o tradiție să adunăm, aici, la Castel Mimi, iubitorii de artă, cultură și vinuri excelente. VinOpera este mai mult decât un festival de muzică clasică, este dovada faptului că împreună putem face lucruri mari, că putem crește și dezvolta parteneriate sustenabile, că putem promova valori importante și că putem să ne promovăm cu mândrie țara”, a precizat Cristina Frolov.

La eveniment a fost prezent și secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu.

„Dorim ca Festivalul de muzică clasică VinOpera să devină o constantă și o tradiție în Republica Moldova. Un eveniment care să fie un punct de referință în calendarul cultural și care să aducă împreună oameni de pe ambele maluri ale Prutului pentru a împărtăși și celebra ceea ce ne unește, cultura noastră comună, limba română, tradițiile și obiceiurile”, a spus Adrian Dupu.

Amintim că Festivalul a debutat pe 30 august, cu un recital la Varniţa, susţinut de „Gândul Mâţei Band” şi Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”.

Pe 31 august, la Bulboaca, locuitorii din regiune, dar şi toţi doritorii, au putut participa la un concert, ce s-a desfășurat în preajma gării de trenuri și care a îmbinat melodiile la nai, în interpretarea lui Constantin Moscovici, cu vocile tinerei interprete Andreea Josan şi a surorii maestrului Nadejda Moscovici. Seara s-a încheiat cu un recital susţinut de Felicia Dunaf şi „Dunaff Band”.

Apogeul Festivalului VinOpera a avut loc pe 1 septembrie, la Castel Mimi, cu un concert simfonic grandios.

Toţi spectatorii veniți la festival au putut participa şi la Vernisajul Vinului, unde micii producători „Minis Terrios”, „Casa Vinicolă Luca”, „Gogu Winery” şi „Vinăria Nobilă” şi-au expus vinurile şi le-au propus spre degustare.

Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera a fost acoperit în totalitate datorită energiei solare, produse la Castel Mimi, care în ultimii ani a făcut eforturi colosale pentru a produce energie regenerabilă, prin montarea panourilor solare pe domeniul vinăriei.

În total, în cadrul celor trei evenimente desfăşurate la Varniţa, Bulboaca şi la Castel Mimi au participat peste 3500 persoane.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău