VOX Ziua Națională fără Tutun. De ce moldovenii fumează și ce i-ar face să renunțe la țigări

18 Nov. 2021, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 11:47 // Actual //  Lupu Eduard

Fumează de ani buni, știu că țigările le afectează sănătatea, însă nu pot sau nu doresc să renunțe la acest obicei. Unii fumătorii moldoveni spun că au încercat să lase țigările, doar că metodele pe care le-au folosit nu au dat roade. De Ziua Națională fără Tutun am încercat să aflăm cât de informați sunt fumătorii de la noi din țară despre metodele de renunțare, dar și cât de conștienți sunt de pericolele la care se expun atunci când aleg să fumeze în continuare, potrivit realitatea.md.

Pentru unii fumători, țigările au devenit o obișnuință care durează deja ani de zile sau chiar jumătate de viață. Majoritatea cred că acest viciu le afectează sănătatea.

„Plămânii sunt afectați, poți să te îmbolnăvești și, în rezultat, să mori. Ce să facem, toți vom muri!”, a declarat un tânăr care a început să fumeze la 18 ani.

În ultimii ani, în Moldova au fost luate mai multe măsuri împotriva fumatului, iar prețul țigărilor a crescut. Unii fumători spun că majorarea prețurilor nu este neapărat o soluție sută la sută eficientă.

„Acum vin dintr-o țară în care un pachet de țigări costă 350 de lei și oamenii oricum cumpără. Orice măsuri nu ar lua autoritățile, omul oricum se va ascunde și va fuma”, declară un bărbat.

„Statul nu poate să-l impună pe om să nu fumeze, depinde de om. Dacă vrea să-l lepede, trebuie să aibă tărie de caracter”, spune un bărbat care susține că a reușit să se lase de fumat.

În Republica Moldova, un sfert de populație fumează, iar 5.200 de oameni mor anual din cauza bolilor legate de fumat. Mulți fumători spun că au încercat deja să renunțe la acest viciu, dar fără succes. Totodată, unii nu sunt siguri la ce instituții se pot adresa pentru ajutor.

 „Cred că la oricare spital care are, probabil, pulmonologi, oncologi, la urma urmei. Periodic merg la medic și atâta timp, probabil, cât mă amăgesc că totul e bine, fumez. (…) Îmi pare că chestia asta trebuie singur să o decizi. Nu cred, probabil, că cineva mă  va influența într-atât ca să nu fumez”, ne-a declarat un tânăr care fumează de 15 ani.

Se întâmplă în condițiile în care, de cinci ani, în țară există Linia Verde Antifumat (0 800 10001), creată de Dispensarul Republican de Narcologie. Anual, 360 de persoane beneficiază de consiliere psihologică sau psihoterapie individuală şi în grup. Terapia medicamentoasă presupune substituția nicotinică în diverse forme, cum ar fi gume, plasturi, spray-uri nazale, inhalatoare, tablete sublinguale.

Substituția nicotinică este folosită pe larg în întreaga lume pentru a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat. Între timp, mai multe state au extins lista instrumentelor folosite în lupta cu fumatul, adoptând și conceptul de reducere a riscurilor.

Astfel, în state precum Marea Britanie, Grecia, Noua Zeelandă, SUA, țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt recomandate fumătorilor adulți care nu vor sau nu pot renunța la acest viciu, pentru a diminua efectele nocive ale consumului de tutun. De-a lungul anilor, studiile efectuate au demonstrat că dispozitivele electronice de livrare a nicotinei sunt în medie cu 90-95% mai puțin dăunătoare decât țigările. Acest lucru se datorează lipsei procesului de ardere a tutunului, în urma căruia sunt emise peste 6 mii de substanțe chimice dăunătoare.

În lume peste 1 miliard de oameni fumează, iar 7 milioane își pierd anual viața din cauza bolilor provocate de acest viciu. Totodată, un milion de decese survin în urma fumatului pasiv.

 

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Ian. 2022, 18:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare UTA Găgăuzia, în scopul evaluării viabilității proiectelor investiționale susținute din bugetul de stat și pentru efectuarea unei analize a lanțului valoric. Ministrul a vizitat și ferma de bovine din localitatea Tomai.

În cadrul vizitei, ministrul a apreciat rezultate obținute de antreprenor în urma obținerii de subvenții.

Grație suportului oferit prin mecanismul de subvenționare, în perioada anilor 2018-2020, antreprenorul fermei a creat condiții optime în vederea sporirii cantității și calității laptelui, a construit depozite noi de păstrare a furajelor și a produselor fitosanitare și a ameliorat șeptelul de animale.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău