Vremea caldă de afară prăbușește prețul gazului

23 Dec. 2022, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2022, 17:08 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa se îndreaptă spre cel mai mare declin săptămânal de după luna septembrie, graţie vremii blânde care este aşteptată să persiste în mare parte a continentului în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

La hub-ul de gaze TTF, cotaţiile futures la gaze au scăzut vineri dimineaţa cu până la 8,8%, în condiţiile în care tranzacţiile sunt reduse înainte de Crăciun, şi se îndreaptă spre un declin de peste 25% pe ansamblul acestei săptămâni. Potrivit meteorologilor, temperaturile sunt prognozate să rămână peste medie până la începutul lunii ianuarie, vremea urmând să fie neobişnuit de caldă în unele părţi din centrul şi sudul Europei. În plus, livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste cel normal al depozitelor de gaze şi încetinirea obişnuită a cererii de gaze din partea clienţilor industriali la final de an ajută şi ele la diminuarea preţurilor.

„Vremea favorabilă ajută la contracararea altor factori”, inclusiv furtuna arctică din SUA, subliniază analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S. „În condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor rămâne unul ridicat, nu există prea multe lucruri care să ţină preţurile să scadă în continuare”, adaugă analiştii.

Vineri, în jurul orei 10:49 la hub-ul de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, preţurile de referinţă pentru piaţa din Europa, se tranzacţionau în scădere cu 8,1%, până la 84,45 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel înregistrat pe parcursul unei şedinţe de tranzacţionare după data de 14 iunie.

Vântul puternic în unele părţi ale Europei ajută, de asemenea, la reducerea cererii de gaze. Producţia de electricitate a centralelor eoliene din Marea Britanie este prognozată să se apropie de maximumul istoric la începutul săptămânii următoare şi la începutul lui ianuarie.

Cu toate acestea, există în continuare riscul ca Rusia să oprească şi puţinele gaze pe care le mai trimite spre Europa. Dacă plafonul de preţ preconizat de Uniunea Europeană va viola acordurile convenite între Gazprom şi contrapărţi, Rusia „îşi rezervă dreptul de a se gândi dacă mai suntem obligaţi să respectăm aceste contracte”, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin.

În plus, traderii urmăresc cu atenţie modul cum evoluează diferenţialul de preţ dintre Europa şi Asia, deoarece este posibil să fie mai profitabil să trimiţi cargouri încărcate cu gaze lichefiate în Asia. În plus, furtuna arctică care loveşte mari părţi din SUA ameninţă să perturbe temporar exporturile de gaze lichefiate din zona de coastă a Golfului Mexic, ceea ce ar putea influenţa la rândul său piaţa europeană în zilele următoare.

„Un aflux susţinut de gaze lichefiate şi livrări mai mari de gaze din Norvegia, precum şi o reducere a cererii din cauza preţurilor mari creează un scenariu în care Europa ar avea suficiente gaze pentru a traversa o iarnă blândă”, susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence. „Totuşi, un val de frig, cumulată cu o oprire completă a ultimelor două conducte de gaze ale Gazprom spre Europa, ar putea stimula volatilitatea preţului şi ar goli depozitele până la finele iernii, ceea ce ar prelungi criza actuală într-o nouă criză”, adaugă analiştii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău