Cei mai buni studenți moldoveni din România, premiați la Gala Studenților

23 Dec. 2022, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Dec. 2022, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Ediția aniversară a Galei Studenților Originari din Republica Moldova din acest an s-a desfășurat la 21 decembrie la Palatul Republicii.  Gala este un eveniment organizat anual la sfârșitul lunii decembrie, în cadrul căruia sunt premiați laureații – tineri talentați și perseverenți din Moldova, care s-au remarcat prin rezultate academice și extracurriculare excelente la studii în instituții din străinătate și și-au depus dosarele la diverse categorii de concurs. La concursul din acest an, jurizat de 14 personalități marcante din domeniile culturii, științei, educației și businessului din Republica Moldova, s-au înscris peste 100 de studenți.

La eveniment a fost prezentă Excelența Sa, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a apreciat efortul și dăruirea organizatorilor în asigurarea continuității Galei. Maia Sandu a spus că fiecare student poate contribui „nu doar la promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, dar și la dezvoltarea țării noastre”. „Noi cu toții vrem ca Republica Moldova să devină un stat consolidat cu o economie puternică, cu justiție adevărată, medicină și educație moderne, cu instituții publice eficiente. Dar pentru a realiza în practică aceste lucruri, avem nevoie de oameni. Avem nevoie de buni profesioniști, de oameni onești și care vor să contribuie”- a mai menționat Maia Sandu, adresânsu-le studenților mesajul că ei pot reuși oriunde în lume, dar dorința sa este să reușească aici, acasă.

Deputatul Radu Marian, laureat al ediției a 5-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, a revenit, la timpul său, acasă din Scoția (Marea Britanie), unde și-a făcut studiile și a mărturisit că răspunsul său la întrebarea de ce a făcut-o este simplu: „Republica Moldova este ca o casă avariată care trebuie reparată – de aici vine dorința mea de a mă reîntoarce acasă.”

Ambrozie Țurcanu, Președintele Ligii Studenților Originari din Republica Moldova, a mărturisit că Gala a fost posibilă exclusiv datorită muncii depuse de toată echipa de organizare: „Nimic nu se întâmplă fără o echipă extraordinară, o echipă pe care te poți baza. Așa cum este cea a Ligii Studenților căreia îi sunt profund recunoscător pentru onoarea de a fi astăzi în fața domniilor voastre. Sute de ore de muncă voluntară, compromisuri și sacrificii, dedicație absolută, nu ați ezitat nicio clipă să puneți acest proiect frumos în agenda priorităților. Vă mulțumesc!”

Despre oportunitățile profesionale oferite acasă tinerilor care-și fac studiile în străinătate au vorbit mai mulți reprezentanți ai partenerilor și sponsorilor Galei.

Bogdan Pleșuvescu, CEO al Victoriabank, a spus că Liga Studenților Originari din Republica Moldova este o mare putere de reprezentare în toate sferele de business din Republica Moldova și a încurajat tinerii să revină acasă: „În Moldova va fi bine, aveți încredere în Moldova!”

Carolina Bugaian, Director General Moldocell, a enumerat multiplele inovații tehnologice implementate de compania pe care o conduce, tehnologiile avansate în domeniul telecomunicațiilor constituind o platformă de afirmare generoasă pentru tinerii specialiști.

Iar Mihai Vacariu, Director al Departamentului de Marketing StarNet, a menționat faptul că educația este cea mai importantă în dezvoltarea unui stat și a motivat într-un mod original studenții să revină acasă: „Când mi-am făcut studiile în străinătate am constatat că e o plictiseală îngrozitoare acolo – totul e pus deja la punct. Aici, în Republica Moldova, mai sunt atâtea de făcut! Deci, sigur, nu te plictisești!”

Premianții la diverse categorii incluse în concurs au fost anunțați în cadrul Galei de membrii juriului.

Astfel, Nadejda Zubco, șef al Biroului Relații cu Diaspora, a deschis plicul cu numele câștigătorilor la compartimentul „Licență”. Victoria Bucătaru, Director Executiv Digital Park, a anunțat laureații la categoria „Masterat”, menționând, totodată, că ei sunt „ambasadorii din umbră a Republicii Moldova” și, de facto, fac diplomație în străinătate fiind o generație demnă de toată admirația căreia îi revin niște misiuni destul de dificile: „Pe de o parte, racordarea țării la educația primită peste hotare, la cultura și inovațiile europene, iar pe de altă parte, modernizarea statului nostru la nivelul pe care l-ați văzut în Occidentul unde vi s-a oferit această educație.”

Ion Tighineanu, Președintele Academiei de Științe din Republica Moldova a anunțat laureații categoriei „Doctorat”, iar pianistul și fondatorul proiectului Moldo Crescendo, Marcel Lazăr, a făcut publice numele premianților la categoria „Arte. Nicolae Dabija”. De asemenea, laureații la categoria Erasmus+, selectați dintre studenții care au ales să își facă studiile la una din universitățile din Moldova și au optat pentru un schimb de experiență universitară prin programul Erasmus+, au fost numiți de Claudia Melinte, coordonator al Oficiului Erasmus+ Moldova.

„Noi, tinerii din 2000 facem parte dintr-o generație extrem de norocoasă. Spre deosebire de predecesorii noștri, ai căror existență a fot confiscată de severitatea unui regim socialist, noi avem libertatea, disponibilitaea și deschiderea lumii în fața noastră. Eu sper că noi vom utiliza acest avantaj, acest „ceva în plus”, această forță intelectuală, vitalitatea și clarviziunea pentru a identifica provocările cu care se va confrunta țara noastră în viitor, dar și mizele principale, pentru a asigura prosperitatea Republicii Moldova” – a spus în discursul său una dintre laureatele premiului „Licență”, Valeria Bârcă.

La categoria „Reveniri care Inspiră”, au fost oferite premii tinerilor care  s-au întors acasă după ce și-au încheiat studiile în străinătate, în dorința de a contribui la prosperarea Republicii Moldova. Adriana Cazacu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației a spus cu acest prilej că, deși este pentru prima dată la un asemenea eveniment, se simte parte firească a acestuia pentru că deja de 28 de ani viața este dedicată mediului academic și a îndemnat tinerii la o colaborare prin platforma de comunicare cu studenții din diaspora instituționalizată de minister.

În cadrul Galei cei mai buni profesori au fost premiați la categoria „Profesori care Inspiră”, instituită în numele regretatului Valeriu Turea. Eduard Digore, Manager General al Biroului de avocați „Digore & Partners”​, partener al Galei și reprezentant al comunității RePatriot, care a înmânat aceste premii, a spus că nu-i va ajunge o viață întreagă de a mulțumi profesorilor pentru ceea ce fac. Laureate la categoria „Profesori care inspiră” au devenit profesoarele Victoria Țurcan, Maria Stavinschi, Elena Plotnic, Mariana Jitari și Cristina Budurin.

La ediția a 10-a a Galei Ligii Studenților Originari din Republica Moldova au fost instituite și două premii speciale. Laureații la categoria „RePatriot” au fost anunțați de Marius Bostan, inițiatorul proiectului omonim, menit să creeze o comunitate constituită de peste o sută de investitori români ca o platformă de interconectare și acces al românilor din străinătate la oportunitățile din țară. Premiul special al Asociatiei Universitare Francofone (AUF) pentru promovarea imaginii Republicii Moldova și a valorilor francofoniei în lume a fost oferit de Claudia Vișan, Responsabilă în Biroul Național al AUF din Republica Moldova.

Premiul Mare al Galei în valoare de 10.000 lei, a fost acordat de partenerul principal al Galei, Asociația Patronală a Investitorilor Străini (FIA), reprezentată de Ana Groza, Director Executiv al FIA, care a spus că a fost destul de dificil să se ia o decizie pentru că toate dosarele depuse au fost foarte bune. Totuși, câștigător al Marelui Premiu al Galei a fost desemnat Igor Cadelnic, care a promis că va investi acești bani într-un proiect educațional al Ligii Studenților Originari din Republica Moldova, EduHub.

Gala este organizată de către Liga Studenților Originari din Republica Moldova. Aceasta a fost fondată în 2019, întrunind mai multe asociații studențești din țări precum Olanda, Marea Britanie și România.  Scopul Ligii este reprezentarea drepturilor studenților basarabeni de peste hotarele țării în raport cu instituțiile statului și partenerii de dezvoltare.

 

 

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău