Xi schimbare neașteptată față de Putin: China întorsătură strategică privind Rusia după un secol

01 Apr. 2023, 07:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:12 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au urmărit cu atenție ultimii pași făcuți de China pe scena internațională, inclusiv prin vizita de mare amploare a președintelui Xi Jinping la Moscova și suspiciunile de ajutor militar pentru țara prietenă. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a afirmat că China exploatează slăbiciunea lui Vladimir Putin pentru a-și maximiza influența geopolitică asupra Rusiei, ducând la o inversare a echilibrului de putere dintre cei doi aliați, după un secol.

„Departe de a fi descurajat de invazia atroce și ilegală a Ucrainei de către Moscova, președintele Xi își menține „prietenia fără limite” cu Rusia lui Putin”, a declarat von der Leyen joi, 30 martie 2023, potrivit Euronews.
„Dar a existat o schimbare de dinamică în relația dintre China și Rusia. Din vizita lui Xi reiese clar că China vede slăbiciunea lui Putin ca pe o modalitate de a-și spori influența asupra Rusiei.

„Și este clar că echilibrul de putere în acea relație – care în cea mai mare parte a secolului trecut a favorizat Rusia – s-a inversat acum”. Rolul Chinei în războiul din Ucraina va fi un „factor determinant” pentru definirea angajamentului dintre Bruxelles și Beijing, a avertizat von der Leyen.

„China are responsabilitatea de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste”, a spus von der Leyen. „Orice plan de pace care ar consolida efectiv anexările ruse nu este pur și simplu un plan viabil. Trebuie să fim sinceri în acest punct”.

De-a lungul discursului său de 40 de minute, președinta Comisiei Europene a pictat o imagine sobră, și uneori arzătoare, a stării actuale a relațiilor UE-China, descriindu-le drept „mai îndepărtate și mai dificile” și a acuzat direct Beijingul de a depăși ordinea liberului schimb, de a agresa țările mici, de a încălca drepturile omului, de a-și întări statutul militar și de a intensifica campaniile de dezinformare și constrângere în întreaga lume.

„Aceste acțiuni de escaladare indică o China care devine mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”, a spus von der Leyen. „China a întors pagina acum privind era „reformei și deschiderii” și se deplasează într-o nouă eră a securității și controlului”.

Von der Leyen a vorbit pe larg despre o China care, în opinia ei, devine o superputere comandantă care și-a structurat întreaga economie și societate în jurul controlului absolut al Partidului Comunist de guvernământ și a a transformat drepturile individuale ale cetăţenilor într-un simplu subordonat al suveranităţii naţionale.

„Ne putem aștepta să vedem un impuls clar pentru a face China mai puțin dependentă de lume și lumea mai dependentă de China”, a spus von der Leyen. „Obiectivul clar al Partidului Comunist Chinez este o schimbare sistemică a ordinii internaționale cu China în centru. Am văzut-o cu pozițiile Chinei în organismele multilaterale care arată hotărârea sa de a promova o viziune alternativă a ordinii mondiale”.

„Cred că nu este nici viabil – nici în interesul Europei – să ne decuplăm de China. Relațiile noastre nu sunt albe sau negre – și nici răspunsul nostru nu poate fi în acest fel”, a spus von der Leyen, solicitând stabilitate diplomatică și linii de comunicare deschise.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

Constructorul german de automobile sportive Porsche AG a redus marți estimările privind vânzările și profitabilitatea pentru acest an, din cauza lipsei de aluminiu care a obligat compania să înceteze producția anumitor modele, informează agenția Reuters.

Inundațiile care au afectat o facilitate de producție a unui important furnizor de aluminiu, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, au afectat livrările de componente de aluminiu utilizate la toate vehiculele Porsche. În aceste condiții, este posibil ca producția mai multor tipuri de vehicule să fie oprită, a precizat constructorul auto într-un comunicat de presă.

Anunțul a dus la scăderea cu 5% a cotațiilor acțiunilor Porsche.

Porsche se așteaptă acum la vânzări cuprinse între 39 și 40 de miliarde de euro în acest an, ca urmare a inundațiilor care au afectat facilitățile de producție ale unuia dintre furnizorii săi de aluminiu. Anterior, Porsche estima venituri între 40 și 42 de miliarde de euro.

De asemenea, Porsche, companie la care acționar majoritar este Volkswagen, se așteaptă în prezent la o rentabilitate a vânzărilor de până la 15% în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 17%. Au fost revizuite în scădere și estimările privind vânzările de automobile electrice Porsche.

Producția de vehicule Porsche ar putea fi afectată timp de mai multe săptămâni după ce furnizorul de aluminiu a declarat situație de forță majoră, o măsură invocată de companii pentru evenimentele din afara controlului lor și care le împiedică să facă afaceri. Mai multe țări europene, inclusiv Elveția, s-au confruntat cu inundații majore în ultimele săptămâni.

Revizuirea prognozelor de către Porsche vine la câteva zile după ce constructorul și-a redus ambițiile în domeniul vânzărilor de vehicule electrice, din cauza cererii sub așteptări pentru modelele de tip plug-in în Europa și China.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău