O țară unde au fugit zeci de mii de ruși anunță schimbări: Ia o măsură drastică față de Moscova

01 Apr. 2023, 07:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:08 // Actual //  Lupu Eduard

După invazia lui Putin din Ucraina și mobilizarea rezerviștilor în Rusia a început un exod al locuitorilor, care au fugit peste graniță.

Aproximativ 1 milion de persoane au fugit, iar printre destinații s-a aflat orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite, unde traficul aerian de la Moscova a crescut cu 228% în 2022. Acum, această țară a anulat licența băncii ruse MTS din Abu Dhabi din cauza riscurilor de sancțiuni occidentale asociate creditorului.

Prin această decizie a autorităților din Emirate, banca MTS din Rusia, cu sediul la Abu Dhabi, va trebui să-și înceteze operațiunile în termen de 6 luni, potrivit The National News.

MTS Bank din Rusia își va înceta operațiunile „în termen de șase luni de la data deciziei”, sub supravegherea Băncii Centrale din Emiratele Arabe Unite, înainte de a-și închide sucursala, a anunțat vineri autoritatea de reglementare din această țară.

„Această decizie vine după ce s-au luat în considerare opțiunile disponibile cu privire la noul statut al Băncii MTS și se ține cont de riscurile de sancțiuni asociate băncii după desemnare”, se arată în comunicat.

MTS Bank a primit anul trecut aprobarea Băncii Centrale pentru a opera în Emiratele Arabe Unite.

Cu toate acestea, banca a fost supusă sancțiunilor occidentale în luna februarie a acestui an, ca parte a pachetului mai larg de sancțiuni ale Marii Britanii, SUA și aliaților lor împotriva companiilor rusești, instituțiilor financiare ale țării și persoanelor din cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin, în urma războiului Rusiei din Ucraina.

În timpul lichidării, filialei MTS Bank i se va interzice deschiderea de conturi și efectuarea de tranzacții, cu excepția compensării obligațiilor anterioare, a spus Banca Centrală.

„Utilizarea de către bancă a sistemelor de plată ale Băncii Centrale va fi limitată numai în acest scop”, a spus autoritatea de reglementare. MTS Bank este o unitate FinTech a celui mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia, Mobile TeleSystems.

Să menționăm faptul că firma Skift a menționat că orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite s-a dovedit a fi un refugiu sigur pentru rușii afectați de mobilizarea lui Putin, care au dorit să fugă din țară.

Metropola a devenit Rusia din afara Rusiei, pentru elitele de la Moscova, care duc o nouă viață de lux, fără a fi nevoiți să rupă legăturile cu țara lor de origine, a scris New York Times.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău