Prețul locuințelor a scăzut semnificativ, cel mai rapid ritm din 2009: Unde se întâmplă fenomenul

01 Apr. 2023, 06:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 06:58 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, piețele financiare, energetice și alimentare din toată lumea au fost bulversate.

Fără îndoială, criza a atins și sectorul imobiliarelor, unde prețul locuințelor a scăzut în multe țări, chiar și în România. Acum, se constată că în Marea Britanie prețul locuințelor a coborât în martie 2023 cu 3,1% față de anul precedent, iar ritmul de scădere este cel mai rapid din 2009 și până acum.

Aceste cifre au fost prezentate de Nationwide, care arată că prețul locuințelor din Marea Britanie a scăzut în prezent de șapte luni la rând și este cu 4,6% sub maximum înregistrat în luna august 2022, potrivit Bloomberg.

După cum s-a anunțat, prețul mediu al caselor din Marea Britanie (așa cum este evaluat de Nationwide) a atins vârful la aproximativ 275.000 de lire sterline în august. Acum este în jur de 257.000 de lire sterline.

De vină este, desigur, creșterea ratelor dobânzilor. La începutul anului 2022, se putea obține un credit ipotecar pe cinci ani cu rată fixă cu o rată a dobânzii mai mică de 2%. Acum se va plăti dublu.

Când ratele dobânzilor cresc, suma pe care cumpărătorul mediu o poate împrumuta scade. Dacă suma pe care cumpărătorul mediu o poate împrumuta scade, trebuie să scadă și prețul la care o casă medie se vinde. Relația este practic de natură mecanică.
Aceasta, la rândul său, înseamnă că prețurile ar trebui să scadă în continuare. Acum aproximativ trei luni, am riscat să presupunem că o scădere aproximativă de 30% în termeni reali (adică după inflație) era perfect fezabilă și acest lucru se va întâmpla în continuare.

După cum arată datele, prețul mediu ar putea scădea cu încă 40.000 de lire sterline doar în termeni nominali – încă 15% sau cam asa ceva – și s-ar putea întoarce la locul în care era la începutul pandemiei în 2020.

Nivelul general de expunere în economie este mult mai puțin riscant decât în 2008. În Anglia și Țara Galilor, conform recensământului din 2021, doar 29,7% dintre gospodării dețin locuința cu un credit ipotecar (comparativ cu 33,5% în 2011), în timp ce 32,8% dețin locuința complet (în creștere de la 30,8% în 2011). Ceilalți oameni stau cu chirie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2023, 20:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2023, 20:17 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia are un nou stat susținător. Cuba a anunțat că va accepta plata cu ruble rusești în magazinele și restaurantele din țară, în ciuda sancțiunilor colective impuse de țările occidentale.

Trei bănci rusești au decis să-și deschidă filiale locale în Cuba, iar cardurile MIR rusești au început din  să poată fi folosite la bancomatele cubaneze martie 2023. Printre serviciile bancare care au devenit posibile în țara din America Latină se numără retrageri de numerar în ruble, dar și convertirea acestora în peso, moneda locală, potrivit Rio Times Online.

Vestea vine în contextul intențiilor de relansare a relațiilor bilaterale dintre Moscova și Havana, cu posibilitatea deschiderii de legături maritime și portuare directe și oferta făcută de guvernul cubanez Rusiei de a folosi terenul din țară timp de 30 de ani pentru închiriere.

Sistemul de plată rusesc MIR rusesc, care utilizează carduri emise în Rusia, pot fi acceptate la plăți și în Vietnam, Coreea de Nord și în alte țări foste republici sovietice, precum Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Oseția de Sud și Abhazia.

Rubla nu este departe; de la începutul anului, a pierdut 16% din valoare față de dolar (80,16) și 13% față de euro (86,35). Comisia Economică pentru America Latină și Caraibe (CEPAL) estimează că economia cubaneză va crește cu 1,5% în 2023, dar rămâne în scădere de la 2,0% în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău