Cei vaccinați cu prima doză în străinătate nu vor primi un certificat unic la administrarea rapelului în Moldova

02 Iun. 2021, 10:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Iun. 2021, 10:38 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cu toate că autoritățile încurajează adminstrarea vaccinului în oricare stat al lumii, oficialii de Sănătate spun că administrarea celor două doze de vaccin în țări diferite nu-i oferă persoanei imunizate un certificat unic de vaccinare, transmite IPN.

„Încurajăm oamenii care și-au făcut prima doză într-o țară să-și facă și a doua doză acolo, pentru a beneficia de certificatul starndard care-i va asigura o mobilitate fără probleme la frontiere”, a spus Boris Gâlca, șeful-adjunct al direcției Sănătate Chișinău, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Specialiștii ANSP susțin că Ministerul Sănătății dispune de vaccinurile necesare pentru ca cetățenii imunizați cu prima doză în străinătate să-și administreze rapelul în Republica Moldova. Totuși există o problemă, aceștia vor primi două certificate de vaccinare diferite, ceea ce nu le va asigura eliberarea unui certificat de vaccinare.

„Din punct de vedere medical, susținem vaccinarea cu a doua doză în Republica Moldova, însă nu-i putem asigura cetățeanului vaccinat cu doza doi decât certificatul pentru a doua doză. Astfel, el va avea două certificate, câte unul pentru fiecare doză. Oamenii trebuie să știe că toate criteriile vaccinului și alte variabile introduse în certificatele de vaccinare vor fi diferite”, a precizat epidemiologul Alexei Ceban, unul din coordonatorii campaniei de vaccinare anti-Covid.

„Îndemnăm cetățenii să se vaccineze oriunde s-ar afla, pentru a preveni răspândirea infecției, dar trebuie să-și asume responsabilitatea că vor avea două certificate diferite”, a agăugat Alexei Ceban.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, în Republica Moldova a început la data de 2 martie. De atunci s-au vaccinat aproape 420 de mii de persoane, ceea ce constituie 10% din populație. Numai în ultimele 7 zile s-au vaccinat peste 100 de mii de oameni.

Realitatea LiveUn nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
14 Iun. 2021, 10:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 10:30 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Taxiurile zburătoare sunt tot mai aproape de realitate după ce o serie de companii din Marea Britanie şi Brazilia au făcut unele progrese comerciale.

Compania britanică Vertical Aerospace Group a primit comenzi condiţionate pentru până la 1.000 de avioane electrice, care ar putea să coste până la patru miliarde de dolari, de la o serie de companii aeriene printre care se numără American Airlines Group Inc. şi Virgin Atlantic Airways Ltd, scrie Agerpres.

De aasemenea, constructorul brazilian de avioane Embraer SA a anunţat că poartă discuţii pentru a transforma divizia sa care dezvoltă avioane electrice capabile să decoleze şi să aterizeze vertical într-o companie publică. Acest anunț a făcut ca acţiunile companiei  Embraer să crească.

În California, start-up-ul Archer Aviation Inc. şi-a prezentat viitorul concept de taxi zburător, denumit Maker, după ce a obţinut o investiţie de 20 de milioane de dolari din partea companiei aeriene United Airlines Holdings Inc. Această companie intenţionează să cumpere până la 200 de avioane produse de Archer Aviation.

Cu toate că taxiurile zburătoare nu au fost aprobate pentru a fi utilizate în scop comercial, Autoritatea de reglementare în sectorul aeronautic din Europa estimează că aprobările ar putea fi acordate chiar din 2024. Companiile aeriene au început deja să lanseze comenzi pentru că văd un potenţial pentru a dezvolta o nouă linie de business care are legătură cu transportul local, pe măsură ce principala lor activitate, legată de transportul oamenilor pe distanţe lungi, este supusă la presiuni din cauza emisiilor de CO2 şi a pandemiei de Covid-19.

“Credem că acesta este începutul următoarei evoluţii a mobilităţii aeriene urbane. Acesta este probabil la fel de important ca era avioanelor cu reacţie”, spune Domhnal Slattery, director general la compania de leasing de avioane Avolon Holdings Ltd., care a decis să investească 15 milioane de dolari în Vertical Aerospace.

Taxiurile zburătoare sunt concepute pentru a transporta doar câţiva pasageri, fiind comparabile cu un elicopter electric. Însă sunt mai silenţioase, mai agile şi nu emit CO2, pentru că utilizează mai multe motoare electrice. Aceste avioane sunt concepute pentru a face curse pe distanţe scurte, pe o distanţă de 100 de mile (160 de kilometri) şi ar putea să îi transporte pe cei care vor să facă rapid naveta până la aeroport sau pentru o ieşire la sfârşit de weekend.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo