Zvonurile s-au adeverit! Studenților de la USMF li se cere test PCR sau certificat de vaccinare pentru cazarea în cămin

30 Aug. 2021, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 14:18 // Actual //  MD Bani

Zvonurile s-au adeverit, cel puțin în cazul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Studenții care solicită cazare în cămine trebuie să prezinte certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 sau testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h, scrie Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut de responsabilii instituției care au anunțat că procesul de cazare a început.

La fel, elevii pot prezenta testul la anticorpi, valabil 90 zile, pe lângă setul tradițional de acte.

„Astăzi și mâine, în intervalul orar 09:00- 17:00, studenții care au primit și au achitat bonul de cazare, se prezintă la căminul indicat în mesajul din mail (pentru studenții anului I) sau conform repartizării din SIMU (pentru studenții anilor II-VI), anunță responsabilii de la instituție”, anunță USMF.

Pentru cazare este necesar ca studenții să prezinte:

    1. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 SAU testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h SAU testul la anticorpi, valabil 90 zile;
    2. Confirmarea achitării bonului;
    3. Copia buletinului de identitate.

Rugăm studenții și însoțitorii să respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului, menținând distanța socială și purtând mască de protecție, mai anunță responsabilii instituției.

Amintim că, informația apărută anterior în presă cu privire la obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare sau a testului negativ la COVID nu a fost confirmată și nici infirmată de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Nu a fost nici o indicație în acest sens. În principiu am spus, atunci când este vorba de colectivități foarte mari și când în mediu în aceeași cameră stau trei studenți, organizatorii de la universitate trebuie să se asigure că nu va veni nimeni să infecteze pe ceilalți. Acum, când vin de acasă, după aia ei vor locui într-un mediu mai restrâns. Ar putea să apară aceste întrebări la Universitatea de Medicină(USMF) cu referire la accesul lor în clinicile universitare. Vor apărea astfel de întrebări, față de unele grupuri de studenți, așa intuiesc”, a declarat Nemerenco.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO