Zvonurile s-au adeverit! Studenților de la USMF li se cere test PCR sau certificat de vaccinare pentru cazarea în cămin

30 Aug. 2021, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Aug. 2021, 14:18 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Zvonurile s-au adeverit, cel puțin în cazul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Studenții care solicită cazare în cămine trebuie să prezinte certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 sau testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h, scrie Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut de responsabilii instituției care au anunțat că procesul de cazare a început.

La fel, elevii pot prezenta testul la anticorpi, valabil 90 zile, pe lângă setul tradițional de acte.

„Astăzi și mâine, în intervalul orar 09:00- 17:00, studenții care au primit și au achitat bonul de cazare, se prezintă la căminul indicat în mesajul din mail (pentru studenții anului I) sau conform repartizării din SIMU (pentru studenții anilor II-VI), anunță responsabilii de la instituție”, anunță USMF.

Pentru cazare este necesar ca studenții să prezinte:

    1. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 SAU testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h SAU testul la anticorpi, valabil 90 zile;
    2. Confirmarea achitării bonului;
    3. Copia buletinului de identitate.

Rugăm studenții și însoțitorii să respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului, menținând distanța socială și purtând mască de protecție, mai anunță responsabilii instituției.

Amintim că, informația apărută anterior în presă cu privire la obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare sau a testului negativ la COVID nu a fost confirmată și nici infirmată de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Nu a fost nici o indicație în acest sens. În principiu am spus, atunci când este vorba de colectivități foarte mari și când în mediu în aceeași cameră stau trei studenți, organizatorii de la universitate trebuie să se asigure că nu va veni nimeni să infecteze pe ceilalți. Acum, când vin de acasă, după aia ei vor locui într-un mediu mai restrâns. Ar putea să apară aceste întrebări la Universitatea de Medicină(USMF) cu referire la accesul lor în clinicile universitare. Vor apărea astfel de întrebări, față de unele grupuri de studenți, așa intuiesc”, a declarat Nemerenco.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală