Zvonurile s-au adeverit! Studenților de la USMF li se cere test PCR sau certificat de vaccinare pentru cazarea în cămin

30 Aug. 2021, 14:18
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
30 Aug. 2021, 14:18 // Actual //  MD Bani

Zvonurile s-au adeverit, cel puțin în cazul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Studenții care solicită cazare în cămine trebuie să prezinte certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 sau testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h, scrie Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut de responsabilii instituției care au anunțat că procesul de cazare a început.

La fel, elevii pot prezenta testul la anticorpi, valabil 90 zile, pe lângă setul tradițional de acte.

„Astăzi și mâine, în intervalul orar 09:00- 17:00, studenții care au primit și au achitat bonul de cazare, se prezintă la căminul indicat în mesajul din mail (pentru studenții anului I) sau conform repartizării din SIMU (pentru studenții anilor II-VI), anunță responsabilii de la instituție”, anunță USMF.

Pentru cazare este necesar ca studenții să prezinte:

    1. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 SAU testul PCR negativ efectuat în intervalul a 72 h SAU testul la anticorpi, valabil 90 zile;
    2. Confirmarea achitării bonului;
    3. Copia buletinului de identitate.

Rugăm studenții și însoțitorii să respecte în continuare măsurile de prevenire a răspândirii virusului, menținând distanța socială și purtând mască de protecție, mai anunță responsabilii instituției.

Amintim că, informația apărută anterior în presă cu privire la obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare sau a testului negativ la COVID nu a fost confirmată și nici infirmată de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Nu a fost nici o indicație în acest sens. În principiu am spus, atunci când este vorba de colectivități foarte mari și când în mediu în aceeași cameră stau trei studenți, organizatorii de la universitate trebuie să se asigure că nu va veni nimeni să infecteze pe ceilalți. Acum, când vin de acasă, după aia ei vor locui într-un mediu mai restrâns. Ar putea să apară aceste întrebări la Universitatea de Medicină(USMF) cu referire la accesul lor în clinicile universitare. Vor apărea astfel de întrebări, față de unele grupuri de studenți, așa intuiesc”, a declarat Nemerenco.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău