​Moscova îşi caută clienţi noi pentru energie. Spre cine se va orienta dacă Europa nu va mai fi principalul client

08 Apr. 2022, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Apr. 2022, 15:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Se pare că în scurt timp Europa nu va mai fi principalul client al Rusiei în ceea ce privește energia. Moscova va fi nevoită să găsească noi pieţe dacă vrea să rămână o superputere în petrol şi gaze, însă opţiunile sale sunt limitate, scrie Deutsche Welle.

Rusia este cel mai mare exportator atât de petrol, cât şi de gaze la nivel internaţional, iar UE este de multă vreme cel mai bun client al ţării. Războiul din Ucraina a determinat însă blocul să-şi accelereze dramatic planurile de renunţare la combustibilii fosili ruseşti, scrie ZF.

În acest context, Rusia va avea nevoie disperată de clienţi noi. Cine vor fi aceştia?

Rusia se va concentra probabil pe creşterea vânzărilor către clienţii existenţi care nu au venit cu sancţiuni, cum ar fi China. Pe petrol, China este cel mai mare client noneuropean al ţării. Rusia este în prezent al doilea mare furnizor de petrol al Chinei după Arabia Saudită, însă experţii cred că un obiectiv cheie al Kremlinului în anii următori va fi de a-şi devansa rivalii din Orientul Mijlociu pentru a deveni principalul furnizor de petrol al Chinei.

Rusia a fost şi al doilea mare furnizor de cărbune al Chinei anul trecut, ocupând golul lăsat de conflictul comercial al Beijingului cu Australia, notează Bloomberg.

Cărbune şi petrol rusesc plătite în yuani vor intra în curând în China. Mai multe firme chineze au folosit yuani pentru a cumpăra cărbune rusesc în martie, iar primele încăr­cături vor sosi în această lună. Traderii de ţiţei rusesc s-au oferit de asemenea să acorde cumpărătorilor din cea mai mare economie asiatică flexibilitatea de a plăti în yuani. Primele încărcături cumpărate cu moneda chineză vor fi livrate către companiile independente de rafinare în mai.

Tot pe petrol, o altă ţintă majoră pentru Moscova va fi să-şi crească semnificativ volumele vândute Indiei, potrivit Deutsche Welle. Rusia a reprezentat doar 2% din importurile petroliere ale Indiei în 2021, însă situaţia dă deja semne că se schimbă, în martie şi aprilie achiziţiile ţării de petrol rusesc crescând semnificativ.

Totuşi, există îndoieli privind măsura în care ţări precum China şi India vor putea înlocui în ultimă instanţă cererea europeană.

Experţii spun că relaţiile comerciale privind petrolul dintre ţările din Orientul Mijlociu şi ţări ca China şi India au fost cultivate de-a lungul a decenii întregi.

Un alt aspect este cum vor afecta sancţiunile occidentale capacitatea Rusiei de a cumpăra echipamente şi tehnologie necesare pentru producţia petrolieră.

Cât priveşte gazele, Rusiei îi va fi mai dificil decât în cazul petrolului să găsească noi clienţi. Potenţiali clienţi ar fi China, dar şi Pakistanul. Totuşi, finanţările masive necesare pentru construirea de noi gazoducte către aceste ţări pun probleme Rusiei.

Consecinţa pe termen lung este că Rusia nu va mai fi un jucător major pe piaţa mondială de energie, consideră Fernando Ferreira, analist în cadrul companiei de consultanţă în energie Rapidan.

Totuşi, Margarita Balmaceda, din cadrul Harvard University, se îndoieşte de acest lucru, spunând că energia rusească ar putea redeveni acceptabilă pe pieţele europene dacă o coaliţie suficient de puternică de grupuri de interese opuse energiei ruseşti nu va reuşi să convingă strategii pe termen lung să se ţină departe de aceasta.

Aceasta avertizează că există deja semne clare că unele ţări din Europa centrală şi de est, ca Ungaria şi Serbia, vor fi dispuse să cumpere gaze ruseşti pe viitor.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 14:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Mart. 2023, 14:31 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Cu o experiență de peste trei decenii în domeniul consultanță în afaceri, Lucia Ușurelu este acum manager de proiect, consultant, trainer și coacher în cadrul Agenției de consultanță Proentranse.

Odată cu lansarea programului Organizației Internaționale a Muncii „SIYB” (Inițiază și Lansează Afacerea /Start and Improve Your Business), și-a dat seama că acest curs de instruire îi va oferi oportunitatea de a-și perfecționa abilitățile de formare și totodată de a-și împărtăși experiența cu alți colegi de breaslă, care își doresc să contribuie la dezvoltarea afacerilor și sectorului de antreprenoriat.

Experiența adunată ani în șir a făcut-o să dezvolte și să implementeze programe de instruire pentru angajați, dar și pentru antreprenori.

„În urma acestei experiențe, am dezvoltat o abordare practică și personalizată în predare, care se adaptează nevoilor și obiectivelor specifice ale fiecărui cursant”, spune Lucia.

„Sunt mândră să mă alătur unei comunități de traineri cu experiență”

Datorită acestui program a reușit să învețe noi metode și tehnici care o vor ajuta în susținerea antreprenorilor, iar ulterior aceștia din urmă își vor putea dezvolta afacerile cu succes.  Oportunitatea de a fi trainer în cadrul programului „SIYB” a contribuit enorm în dezvoltarea sa profesională, acum fiind pregătită pentru a contribui la creșterea antreprenorialului în comunitate.

Workshop-uri și sesiuni de instruire pentru antreprenori, la Soroca

„În urma programului „SIYB”, împreună cu doi colegi, am planificat să organizam la Soroca o serie de workshop-uri și sesiuni de instruire pentru antreprenori si potențiali antreprenori”, spune Lucia Ușurelu.

Astfel, până în luna aprilie, de două ori pe săptămână, antreprenorii își dau întâlnire la Incubatorul de Afaceri din Soroca. De la inițierea ideii, până la lansarea și gestiunea afacerii, aici viitorii antreprenori învață cum să-și crească afacerea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Fiind în prezent cel mai mare program global de formare în managementul afacerilor, în baza metodologiei dezvoltate de către Organizația Internațională a Muncii, programul cuprinde module dedicate atât pentru cei ce doresc să se lanseze în domeniul antreprenorial, dar și pentru cei care vor să-și crească afacerea.

„Am observat o nevoie crescută pentru dezvoltarea abilităților de marketing digital în rândul antreprenorilor din comunitatea noastră. Deși mulți antreprenori au început să utilizeze canalele de marketing digital, există încă multe oportunități pentru a crește și a îmbunătăți rezultatele lor prin dezvoltarea și implementarea unei strategii de marketing digital eficiente”, spune experta.

Aceste instruiri vor ajuta antreprenorii să înțeleagă și să utilizeze eficient informația, oportunitățile și experiențele în domeniul afacerilor.

„Aceste workshop-uri vor ajuta antreprenorii să își dezvolte abilitățile antreprenoriale, ceea ce va contribui ulterior la creșterea afacerilor, dar și la consolidarea comunității noastre antreprenoriale”, adaugă Lucia.

Pentru mai multe informații și oportunități despre afaceri verzi, accesați grupul Facebook: Economie Verde în Moldova

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău