10 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să îți cumperi o mașină electrică. Nouă, sau la mâna a doua

09 Sept. 2022, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2022, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Achiziția unei mașini electrice este, din anumite puncte de vedere, diferită de cea a unui vehicul normal. Dacă îți dorești să faci acest pas, acum este momentul potrivit.
În primul rând, prețul combustibilului a crescut considerabil. Un alt motiv este că acum există varietate, aproape fiecare producător mare de mașini având și un model electric.
Pe de altă parte, ar trebui să iei în calcul o serie de factori înainte de a cumpăra o mașină electrică, potrivit hotcars.com.

1. Tipul mașinii electrice

Există mai multe tipuri de mașini electrice și ar trebui să te documentezi în privința fiecăreia înainte de a face o alegere. Primul tip este cel al vehiculelor electrice cu baterie, care sunt alimentate exclusiv cu energie electrică. Există și vehicule electrice hibride plug-in, care combină electricitatea și motorul tradițional cu ardere internă. Odată ce ai ales tipul de transmisie electrică dorită, următorul pas este să alegi modelul care se potrivește nevoilor tale.

2. Nouă sau la mâna a doua?

Când cumperi o mașină electrică, cea mai bună variantă este să optezi pentru una nouă dacă îți permiți. În acest fel te vei asigura că totul este în stare perfectă, în special acumulatorul. Dacă totuși nu îți permiți, există, desigur, mașini electrice bune și la mâna a doua, dar este ideal ca un profesionist să o verifice înainte ca să se asigure că toate sistemele funcționează corect și că bateria este bună.

3. Cu banii jos sau în leasing?

Principalul avantaj în a cumpăra o mașină electrică este că poți profita de o serie de beneficii fiscale și stimulente de la guvern. Pe de altă parte, să o cumperi în leasing este de asemenea o variantă bună deoarece piața mașinilor electrice avansează rapid și apar noi tehnologii. În plus, în acest caz nici nu trebuie să îți faci probleme la fel de mari privind degradarea bateriei.

4. De câtă autonomie ai nevoie?

Autonomia reprezintă o grijă majoră când vine vorba de mașinile electrice. Niciun șofer nu își dorește să rămână pe marginea drumului, departe de o stație de încărcare. Din fericire, autonomia mașinilor electrice s-a îmbunătățit semnificativ, astfel că bateriile au suficientă putere încât să îți faci treburile zilnice fără probleme.

5. Opțiunile privind încărcarea acasă

Cel mai simplu și eficient mod este să ai un sistem de încărcare acasă, însă nu toate sunt la fel. În funcție de tipul încărcătorului și de capacitate, încărcarea completă a mașinii poate dura de la câteva ore la câteva zile.

6. Opțiunile privind stațiile de încărcare publice

Este important să te asiguri că ai o stație publică de încărcare fiabilă în apropiere deoarece acestea oferă de obicei viteze de încărcare mult mai rapide decât sistemele de acasă.

7. Credite și stimulente fiscale

Guvernele oferă stimulente financiare menite să atragă potențialii cumpărători ce își doresc o mașină electrică. Trebuie să te interesezi ce beneficii poți avea concret deoarece există mai multe tipuri și diferă de la o țară la alta: reducere la achiziție, credit fiscal, reducere anuală a impozitului mașinii sau reducere unică a impozitului vehiculului.

8. Costul asigurării

Dacă îți cumperi o mașină electrică, asigurarea va costa mai mult decât în cazul unei mașini normale. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, costul mediu lunar al asigurării pentru un vehicul complet electric este de 317 dolari, comparativ cu 193 de dolari pentru o mașină pe benzină. Diferența există deoarece costă mai mult repararea unei mașini electrice, în special dacă acumulatorul a fost afectat.

9. Întreținerea

Mulți oameni cred, în mod eronat, că întreținerea unei mașini electrice nu este importantă din moment ce nu are motor. Mașinile electrice au nevoie de întreținere, însă este cu siguranță mai ieftină și necesită mai puțin timp. Trebuie să fii atent în mod special la acumulator, anvelope și sistemele de frânare. De asemenea, trebuie să te asigură că nu ratezi actualizările.

10. Garanția

Acumulatorul este cea mai importantă și mai scumpă componentă dintr-un vehicul electric. După ani de încărcare și descărcare, bateria va începe cu siguranță să-și piardă sănătatea și se poate deteriora definitiv. Aici intervine o garanție. Producătorii de mașini electrice oferă garanții pentru a-și proteja cumpărătorii de costul imens al înlocuirii bateriei. Majoritatea producătorilor oferă 8 – 10 ani garanție sau până la 160.000 de kilometri.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău