11 iulie 18:40: Richard Branson și echipajul său au revenit pe Pământ după un zbor cu succes la limita spațiului cosmic

11 Iul. 2021, 19:28
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iul. 2021, 19:28 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Miliardarul Richard Branson a decolat duminică, la 17.40, ora Republicii Moldova, din New Mexico, SUA, la bordul avionului spațial Unity 22 construit de compania sa, într-o tentativă reușită de inaugurare a zborurilor cosmice comerciale.

La ora 18.40 Unity a aterizat cu succes în New Mexico

Richard Branson și cei cinci oameni care l-au însoțit în zborul la limita spațiului cosmic au revenit la sol după un zbor fără incidente.

Participanții la acest zbor istoric dobândesc calitatea de astronauți, deoarece au atins altitudinea care corespunde definiției valabile în SUA pentru spațiul cosmic.

18.34: Unity și-a început revenirea pe Pământ

Unity și-a început planarea controlată către Pământ, după ce motorul său rachetă a ars combustibil timp de 60 de secunde, imprimând vehiculului o viteză de 3.700 de kilometri pe oră, de trei ori mai mare decât cea a sunetului.

Durata totală a zborului, inclusiv ascensiunea până la altitudinea de lansare în spațiu, este estimată la aproximativ o oră.

Richard Branson alături de Elon Musk înainte de zborul în spațiu: Mă simt bine, mă simt entuziasmat, mă simt pregătit

Cu circa o oră înainte de zbor, Branson a postat pe contul său de Twitter o fotografie alături de Elon Musk, fondatorul Tesla și, de asemenea, fondatorul companiei SpaceX, care transportă în prezent oameni și resurse materiale pe stația spațială internațională.

“Începe o zi mare. E minunat să începi dimineața alături de un prieten. Mă simt bine, sunt emoționat, sunt pregătit”, se spune în explicația atașată fotografiei.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
02 Aug. 2021, 14:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Anatolie Lichii, director general interimar al „Apă-Canal Chișinău” SA, a dat  asigurări că, pe timp de caniculă, în capitală nu va apărea miros neplăcut de la stația de epurare a apelor reziduale. „Administrația „Apă-Canal Chișinău” SA monitorizează zilnic procesul tehnologic, instalațiie sunt pregătite și pentru activitate în condiții de temperaturi ridicate ale aerului. Depunem maxim efort ca să nu fie miros după zona de protecție de 500 de metri”, a spus Anatolie Lichii astăzi, 2 august, la ședința operativă a serviciilor municipale.

Potrivit responsabilului de la ACC, stația de epurare a apelor reziduale funcționează în regim normal, iar instalațiile tehnologice funcționează conform cerințelor tehnice. Debitul zilnic la stația de epurare constituie 140 de mii de metri cubi și deversările în râul Bâc sunt conform actelor normative în vigoare.

În ceea ce privește reconstrucția stației de epurare în șantier, în perioada 26-30 iulie la aceste lucrări au fost antrenați circa 50 de muncitori. La momentul actual contiunuă lucrările la clădirea de admisie și la clădirea de pretratare și evacuare a nămolului în exces. Permanent în șantier este monitorizată calitatea lucrărilor, a specificat Anatolie Lichii.

În săptămâna trecută, ACC a efectuat 33 de controale, dintre care 8 – inopinate și 25 – ordinare. În prezent probele de apă prelevate sunt cercetate în laborator. În funcție de rezultatele testelor, agenților economici le vor fi înaintate prescripții.

Mâine, 3 august, la „Apă-Canal Chișinău” SA va avea loc o ședință, la care va fi discutat mersul lucrărilor de reconstrucție la stația de epurare a apelor reziduale. Proiectul se realizează din bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală