13 lucruri pentru care nici zgârcitul nu ar trebui să țină banii în pungă. NU le păstra o veșnicie (FOTO)

06 Iun. 2021, 14:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iun. 2021, 14:49 // Actual //  MD Bani

Unele detalii ne pot afecta foarte mult starea de spirit: perna nu mai este la fel de comodă, uscătorul de păr nu mai funcționează ca înainte, detergentul nu mai curăță petele și lista poate continua. Ar putea fi din cauza faptului că aceste obiecte s-au învechit sau le-a expirat termenul.

Benzina.

Termenul de valabilitate al benzii adezive este de 1-2 ani. Aceasta își poate pierde proprietățile, se poate usca sau se poate sfărâma.

Benzina poate fi depozitată nu mai mult de 6 ani fără a-și pierde din proprietățile sale . Sub influența factorilor externi combustibilul se poate oxida, formând niște compuși chimici care afectează metalul.

Tăițeii instant.

Pentru unii ar putea fi o descoperire faptul că termenul de valabilitate al acestor tăiței este de 6-12 luni. Acest indicator depinde de tipul de ulei utilizat pentru prepararea produsului și de durata de valabilitate a uleiului în sine:

— palmier – 6-12 luni, în funcție de tipul de ulei;

— floarea – soarelui – 12 luni;

— soia – 8 luni.

După data de expirare acești tăiței au un miros rânced.

Monitoare LCD.

Durata de viață a monitorului variază de la 30.000 la 60.000 de ore de utilizare continuă, în funcție de condițiile de funcționare. Este ușor să calculați că, dacă utilizați monitorul zilnic timp de 8 ore, atunci acesta vă va servi de la 10 la 20 de ani. Ei bine, dacă sunteți un jucător pasionat și computerul funcționează 24/7, atunci după 3 ani ar fi bine să mergeți la un control de rutină.

Fațete dentare de porțelan.

Studiile au arătat că în timp, pe fațetele de porțelan pot apărea crăpături. După 5 ani 8% din fațete au avut nevoie de restaurare, iar după 10 ani, 36%.

Apa îmbuteliată.

La prima vedere ar putea părea ciudat faptul că apa îmbuteliată are termen de valabilitate de numai 2 ani. Ce s-ar putea întâmpla cu apa obișnuită? De fapt data exprirării este valabilă mai degrabă pentru plastic.

Cartușul filtrului de apă.

Apa filtrată poate fi băută până la data expirării cartușului, care este de 150 de litri de apă sau 2 luni, oricare ar fi prima.

Litiera pentru pisici.

Litiera poate rezista mai mult de un an. Cu toate acestea se recomandă să o schimbăm în fiecare an deoarece plasticul acumulează mirosuri neplăcute și se poate întâmpla ca pisica să refuze pur și simplu să o folosească.

Ceaiul negru.

Ceaiul are un termen de valabilitate de circa 2 ani. Dar ce se va întâmpla dacă vom consuma un ceai expirat? Pur și simplu uleiurile esențiale se evaporă din ceai , aroma dispare, iar substanțele benefice dispar.

Ciorapii.

Ciorapii, după un an de depozitare, chiar și în ambalaj, devin mai puțin rezistenți. Studiile au demonstrat că la condensare rezistența materialului scade cu 40%, iar la -40 ° C – cu 10%. Prin urmare aceștia s-ar putea rupe chiar și în timpul procesului de ambalare.

Bureții pentru corp.

Pe lângă faptul că se recomandă să-i spălăm după fiecare utilizare, termenul lor de valabilitate este de la 3 săptămâni la 3 luni.

Sutien.

Dacă sutienul are mai mult de 8 luni, atunci cel mai probabil este timpul să-l aruncați deoarece începe a-și pierde forma și nu-și mai îndeplinește funcția.

Peria de toaletă.

Periile din plastic au un termen de câteva luni. Cu toate acestea experții recomandă să le aruncăm imediat după ce perii încep să iasă în direcții diferite. Periile din silicon nu au această problemă și sunt mai rezistente.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ