22 iulie, cea mai caldă zi din istorie. Record doborât după doar 24 de ore

24 Iul. 2024, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2024, 12:09 // Actual //  bani.md

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a crescut luni, 22 iulie, la 17,15 grade Celsius, stabilind cel mai înalt nivel înregistrat vreodată la nivelul planetei, potrivit datelor Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus, citate de Reuters.

Aceasta este a doua zi consecutivă în care se stabilește un nou record, temperatura înregistrată fiind cu 0,06 grade mai mare decât recordul stabilit duminică, 21 iulie. Precedentul maxim a fost înregistrat în iulie 2023, când recordul a fost corectat timp de patru zile consecutive. Anterior, valoarea maximă a fost măsurată în august 2016.

„Ziua de luni ar putea stabili un record global pentru cea mai ridicată temperatură medie globală din istorie, iar prin asta mă refer la zeci de mii de ani”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania. În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia sau China și-au stabilit propriile recorduri de temperatură. Statele din Golf s-au confruntat, la rândul lor, cu temperaturi extreme, indicele de căldură, influențat de umiditate, depășind 60 de grade Celsius. În Europa, au fost locuri în care temperatura a trecut de 45 de grade.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice, influențate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele noilor recorduri. Anul trecut, creșterea temperaturilor a fost pusă, pe lângă schimbările climatice, pe seama fenomenului climatic El Niño, care provoacă încălziri la suprafață a apelor oceanului.

Haustein subliniază că în 2024 este „remarcabil” faptul că recordul a fost depășit acum, când lumea se află în teritoriu neutru și nu mai resimte impactul El Niño.

Aceste noi recorduri de temperatură globală sunt un semnal de alarmă cu privire la gravitatea crizei climatice și necesitatea unor măsuri urgente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a limita impactul schimbărilor climatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău