28 de milioane de dolari pentru un loc în capsula lui Jeff Bezos. Cine este turistul norocos care a câștigat licitația

14 Iun. 2021, 15:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 15:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Săptămâna trecută Jeff Bezos a anunțat că va călători împreună cu fratele său la bordul capsulei care va fi propulsată de o rachetă Blue Origin la limita spațiului cosmic. La bord va fi însă și un „turist” care a cumpărat un loc în capsula lui Bezos la o licitație publică pentru 28 de milioane de dolari.  vânzare. Licitația s-a încheiat sâmbătă, 12 iunie. Locul a fost adjudecat pentru prețul de 28 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiți în scopuri caritabile.

Licitația publică a durat doar 10 minute și a fost transmisă live. Prețul de pornire pentru un loc lângă Jeff Bezos în capsula spațială a fost de 4,9 milioane de dolari, iar 20 de clienți interesați au licitat pentru a câștiga acest loc. Acești 20 de participanți au fost aleși dintr-un total de 7.600 de persoane care s-au înscris inițial pe site-ul oficial. Înscrierile au fost realizate din 159 de țări din toată lumea, iar acestea au licitat inițial în secret, ajungând astfel la prețul de 4,8 milioane de dolari.

Numele câștigătorului licitației încă nu a fost anunțat, întrucât există procedee birocratice care necesită finalizare. Directorul Blue Origin, Ariane Cornell spune că foarte curând vom afla identitatea „turistului” misterios.

Banii obținuți în urma licitației, cele 28 de milioane de dolari  vor fi folosite în scopuri caritabile și donate către Club for the Future, organizație non-profit fondată de Blue Origin, care încurajează generațiile următoare „să studieze domeniile STEM pentru a ajuta la construirea unui viitor al omenirii în spațiu”.

Realitatea Live

05 Oct. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 17:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova, a votat instituirea sărbătorii „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐮𝐧𝐞𝐢”. Festivalul va avea loc, anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul festivalului este de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor cu gust autohton.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată, va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun este de circa 21 mii ha și volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 136 mii tone. Potrivit datelor BNS, volumul exportului în 2021 constituie aproximativ 45 de mii de tone de prune, dintre care circa 25 de mii de tone au ajuns pe piața din UE, iar alte 19 mii de tone pe rafturile din CSI. În anul curent, până la ziua de astăzi, au fost exportate în jur de 23 mii tone.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău