De ce cursul valutar în Moldova a tot oscilat în ultimele luni? Explicația guvernatorului BNM

14 Iun. 2021, 14:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
14 Iun. 2021, 14:23 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Guvernatorului Băncii Naționale a Moldoveni (BNM), Octavian Armașu, a explicat în cadrul unui interviu cumulativ pentru presa din țară de ce cursul valutar în Moldova a tot oscilat în ultimele luni.

„Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin  aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale”.

Octavian Armașu a mai declarat că în utlima perioadă se observă o stabilizare.

„Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale”, a mai explicat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului, BNM intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție.

„Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental  fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a conchis guvernatorul.

Luni, 14 iunie, 1 euro costa 21,50 de lei moldovenești, iar 1 dolar – 17,69. La fel, leul românesc este egal cu 4,37 lei moldovenești, rubla rusească – 0,24 și lira sterlină – 25,05. Pentru a vedea tabelul integral al valutei străine, accesați site-ul dedicat al BNM. Acolo, veți vedea și cum a variat în ultimele trei zile. Cursul valutar pentru a doua zi apare la ora 16:00.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău