De ce cursul valutar în Moldova a tot oscilat în ultimele luni? Explicația guvernatorului BNM

14 Iun. 2021, 14:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 14:23 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Guvernatorului Băncii Naționale a Moldoveni (BNM), Octavian Armașu, a explicat în cadrul unui interviu cumulativ pentru presa din țară de ce cursul valutar în Moldova a tot oscilat în ultimele luni.

„Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin  aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale”.

Octavian Armașu a mai declarat că în utlima perioadă se observă o stabilizare.

„Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectând cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale”, a mai explicat Octavian Armașu.

Potrivit guvernatorului, BNM intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vânzări de valută, având în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție.

„Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental  fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a conchis guvernatorul.

Luni, 14 iunie, 1 euro costa 21,50 de lei moldovenești, iar 1 dolar – 17,69. La fel, leul românesc este egal cu 4,37 lei moldovenești, rubla rusească – 0,24 și lira sterlină – 25,05. Pentru a vedea tabelul integral al valutei străine, accesați site-ul dedicat al BNM. Acolo, veți vedea și cum a variat în ultimele trei zile. Cursul valutar pentru a doua zi apare la ora 16:00.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală