30% din teritoriul Ucrainei este minat. Peste 8.000 de kilometri pătrați din regiunile eliberate, supuse deminării

18 Nov. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Nov. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean a fost minat. Din punct de vedere al dimensiunii, reprezintă de două ori suprafața Austriei.

Între timp, în părțile eliberate ale regiunilor Mikolaiv și Herson, au loc proceduri de deminare a teritoriului, acestea desfăşurându-se pe o suprafaţă de 1,5 mii, respectiv, 7 mii de kilometri pătrați. Potrivit șefului Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, Serhiy Kruk, care a vorbit în direct la telemaratonul din întreaga Ucraină, relatează Ukrinform.

„Dimensiunea exploatării miniere în întreaga Ucraină este de zece ori mai mare decât cea din perioada de dinainte de război”, a declarat Kruk.

Potrivit acestuia, în zonele eliberate din regiunile Kherson și Mykolaiv, se desfășoară activități active de deminare. Peste 8.000 de kilometri pătrați sunt supuși deminării. Dintre aceștia, aproximativ 7.000 km pătrați se află în regiunea Kherson și până la 1.500 km pătrați – în regiunea Mykolaiv.

Serviciile de urgență desfășurate în regiunile Herson și Mykolaiv

„Pe teritoriile eliberate din regiunile specificate, în cooperare cu administrațiile militaro-civile, funcționează un număr semnificativ de echipe de geniști ale Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență. Sunt îndeplinite toate sarcinile atribuite, dintre care principala este lansarea sistemelor de susținere a vieții și acordarea de asistență cetățenilor. Funcționează unitățile de pompieri și de salvare, pe baza cărora se înființează centre umanitare , de unde sunt distribuite ajutoarele care ajung în regiunea Kherson”, a subliniat Kruk.

Un număr semnificativ de experți ai serviciilor de urgență din regiunile vestice au fost desfășurați în regiunile Kherson și Mykolaiv. Unitățile de inginerie și de salvare de urgență lucrează pentru a inspecta drumurile, interacționează cu inginerii de energie, dezasamblează și inspectează obiectele care sunt puse în funcțiune.

„Sper că, în zilele următoare, alimentarea cu energie electrică va fi restabilită în teritoriile dezocupate, iar sistemele de susținere a vieții vor începe să funcționeze. Va fi nevoie de câteva luni pentru ca organele care lucrează acolo să restabilească o viață cu drepturi depline pe teritoriul regiunii Kherson”, a informat Kruk.

După cum a relatat Ukrinform, pe 17 noiembrie, în regiunea Mykolaiv, în timpul operațiunilor de deminare a teritoriilor eliberate, un savant a explodat pe un dispozitiv exploziv improvizat.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO