4 trasee montane turistice din România și cazări din zonele adiacente unde să-ți petreci toată vara

08 Iul. 2021, 15:52
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iul. 2021, 15:52 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Dacă planifici o vacanță la munte, atunci de ce să nu descoperi țara vecină, România, care te va cuceri cu peisajele sale, în special cu peisajele din munte. Cunoaștem deja că organizarea unei excursii este pe cât de plăcută pe atât de dificilă. Iată 4 trasee și cazări din apropiere pe care le poți alege.

1. Covasna, „Ținutul conacelor”

În sud-estul Transilvaniei, chiar în centrul României, stă „adăpostit” la poalele Carpaților de Curbură județul Covasna. Este cunoscut și drept „Ținutul conacelor”, fiindcă se află în zonă o mulțime de castele, curți nobiliare și conace, mai precis peste 160 conform Visit Covasna, construite în stil renascentist, baroc și neoclasic. Poți face drumeții între localități precum Micloșoara și Valea Zălanului, unde vei parcurge o distanță de aproximativ 10 kilometri. Traseul parcurge zona deluroasă a Munților Baraolt, deci poți admira păduri de foioase, peisajul rural local și poieni în care să iei o pauză și să te bucuri de natură.

În cazul în care vrei să te cazezi mai multe zile în zonă și călătorești cu mașina spre diverse trasee turistice din România, poți face un drum până la Cheile Vârghișului, care sunt la 25 kilometri de Micloșoara, însă merită pe deplin excursia. Formațiunile rezervației sunt o atracție turistică spectaculoasă. Tot în zonă poți vizita și Peștera Orbán Balázs.

Cazare premium la Zabola Estate

Dacă vrei ca pe lângă atracțiile zonei să te și cazezi într-un loc special, poți rezerva o cameră la Zabola, un Domeniu istoric aflat la șase kilometri de Covasna, care datează din secolul al 15-lea. Casele de oaspeți din secolele XVII, XIX se află într-un parc de 50 hectare ce se întinde până în pădurile Carpaților Răsăriteni și fiecare dintre ele are o denumire ce amintește de funcția originală a clădirii: The Machine House, Te Saddle House, The New Castle sau The Old Stables. Prețurile de cazare sunt diferite în funcție de perioada în care vrei să mergi.

Sejur cozy la Tiny Wooden Cottage

O variantă de cazare mai accesibilă este Tiny Wooden Cottage pe Airbnb. Cabana din lemn se află în localitatea Lacul Reci din județul Covasna și poate fi închiriată complet cu 412 lei noapte. În cabană există trei dormitoare, dintre care unul are un pat matrimonial queen size, altul un pat dublu mic, iar celălalt o canapea extensibilă, deci poate acomoda chiar și șase persoane.

2. Zona Lacului Paltinu, Cheile Doftanei și Vârful Secăria

La aproximativ două ore de condus din București te așteaptă un triunghi turistic complet, format din Lacul Paltinu, Cheile Doftanei și Vârful Secăria. Între cele trei nu-i distanță mai mare de opt kilometri, așa că merită să le vezi pe toate în aceeași excursie.

Lacul Paltinu sau Păltinoasa, cum i se mai spune, este un lac de acumulare pentru apă potabilă situat la o altitudine de 650 metri. Este delimitat de un baraj construit între 1966 și 1976, un baraj care a adunat între munți ceea ce turiștii numesc „Marea dintre munți”.

La mică distanță de el sunt Cheile Doftanei, care se întind pe numai 300 metri, însă oferă un spectacol vizual pe care ar fi păcat să-l ratezi dacă ești prin zonă și vrei să vizitezi cât mai multe trasee turistice din România. Pereții cheilor sunt aproape verticali și majoritatea turiștilor găsesc fascinant felul în care s-au creat tunele prin stâncă.

Iar vârful acestei piramide geografice este chiar Vârful Secăria, punctul din care poți observa de la înălțime munții, lacul și barajul și te poți bucura de o vedere panoramică. Iar când cobori, treci prin comuna Valea Doftanei și încearcă cașcaveaua, un tip de cașcaval celebru în zonă, care are chiar și un festival anual.

Cazare în cabană cu lac și pădure, la Noble Chalet Lake&Forest

Dacă vrei să-ți petreci mai mult timp în zona Doftana, poți închiria cabana Noble Chalet Lake&Forest din Teșila, la distanță scurtă de obiectivele de mai sus. Este o casă de vacanță din lemn, cochetă, cu două dormitoare, zonă de luat masa și terasă cu vedere la lacul Paltinu. În plus, cabana e situată pe un domeniu de 2700 metri pătrați de pădure, deci ai dormi, practic în mijlocul naturii. O altă atracție este micul ponton de deasupra lacului, ultra Instagramabil. Are o capacitate de cazare de șase persoane, însă nu poți închiria pentru mai puțin de două nopți.

O altă opțiune premium de cazare este Atra Doftana.

Casă de vacanță cu vedere la munte

Dacă ai un buget mai restrâns, tu și ai tăi puteți închiria Vila Negras din Trăisteni, la 3-4 kilometri de Valea Doftanei. Casa de vacanță are trei dormitoare și o cameră de zi cu canapea, oferă o capacitate de cazare de nouă persoane și o poți închiria cu 805 lei pe noapte. Terasa are vedere către munte, iar pentru un cost suplimentar poți folosi și sauna. Interiorul cabanei este minimalist, amenajat cu influențe nordice care îi dau „căldură”.

3. Sângeorz-Băi și Munții Rodnei

Stațiunea balneo-climaterică Sângeorz-Băi se află în județul Bistrița-Năsăud, la poalele Munților Rodnei, cei mai mari munți din Carpații Orientali. În apropiere este și Parcul Național al Munților Rodnei, loc care merită vizitat dacă adori peisajele naturale, și tot în zonă poți vizita Cascada Cailor și Lacul Lala.

Dacă te pasionează drumețiile pe munte și ai ceva experiență și condiție fizică, tot din Sângeorz-Băi poți porni în mai multe variante de traseu, însă majoritatea sunt destul de dificile. De exemplu, poți face traseul Sângeorz-Băi – Vârful Craia – Vârful apului – Tarnița „Obârșia Rebrei” dacă știi că reziști 12 ore la drum. E marcat cu dungă albastră și e deschis doar vara, cu o lungime de 34 kilometri și o altitudine de sosire de 1998 metri.

Cazare într-o căsuță ecologică cu paie la Popasul Verde

Pe lângă atracțiile geografice specifice zonei, tot în stațiunea Sângeorz-Băi găsești și o cazare-atracție turistică. Popasul Verde este o casă cu paie construită prin metode ecologice și cu materiale salvate, care la exterior seamănă cu locuințele hobbiților din Stăpânul Inelelelor. Te poți caza în căsuță cu 110 euro pe noapte.

Cabana Mosh Radu, construită după un model de casă tradițională românească

Dacă vrei o cazare cu aer tradițional, poți sta la cabana Mosh Radu, aflată la cinci kilometri de Sângeorz-Băi, chiar la poalele Munților Rodnei. A fost construită după un model de casă tradițională românească de la Muzeul satului Astra din Sibiu, însă adaptată la nevoile de astăzi. Închiriată integral, cabana poate acomoda până la 10 persoane și o poți închiria cu 156 euro pe noapte, adică aproximativ 770 lei. Te poți gospodări singur și găti în bucătăria complet utilată, ori o pot face gazdele pentru tine, în schimbul unui cost suplimentar.

4. Vârful Moldoveanu, județul Argeș și Transfăgărășanul

În Masivul Făgăraș, județul Argeș, se află Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din Carpații Românești, cu o altitudine de 2.544 metri. Ca să ajungi sus, însă, există mai multe variante de traseu Cel mai scurt este prin Valea Rea, adică pe drumul dinspre Pitești către Slatina. De la Slatina, la Lacul de acumulare Vasalatu, la Stâna din Valea Rea, cunoscută și ca Stâna lui Burnei, poți merge cu mașina. Există un drum de 40 kilometri, neasfaltat, forestier, dar pentru care nu este nevoie neapărat de o mașină 4×4.

Iar din Valea Rea, care se află la o altitudine de 1406 metri, poți urca în circa trei ore pe un traseu marcat cu triunghi roșu până la Portița Viștei, la 2310 metri altitudine. Pe drum poți admira Cascada Mare a Văii Rele și lacul glaciar Iezerul Triunghiular. Și apoi, de la Portița Viștei până sus la Vârful Moldoveanu vei mai avea încă aproximativ o oră de parcurs, dar e păcat să nu ajungi pe creastă dacă tot ai ajuns până acolo. Iar la întoarcere vei face numai 2 ore, căci coborârea nu e dificilă.

Un alt loc pe care merită să-l vezi în zona județului Argeș este celebrul drum Transfăgărășan, care începe din comuna Bascov, județul Argeș, și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, aproape de comuna Cârțișoara. Sunt 151 kilometri de șosea șerpuită care traversează Munții Făgăraș pe axa nord-sud și ajunge la altitudini de 2042 metri în apropierea tunelului de lângă Lacul Bâlea.

Cabană de artiști în Domnești, Argeș

Dacă vizitezi zona cu mașina, te poți caza la Domnești, nu foarte departe de Slatina și de traseu. Casa Domnești Artist este locul perfect pentru o excursie de weekend cu toată familia, căci poate găzdui până la 14 oaspeți în șapte dormitoare. Casa a fost amenajată pentru o familie de artiști din București, are o zonă cu masă de biliard și o curte spațioasă, cu loc de joacă pentru copii, coș de baschet și masă de ping pong. Poate fi închiriată integral cu 1004 lei pe noapte, plus taxa de servicii.

Cazare în Căsuța cu Miez, construită într-un nuc

Căsuța cu Miez este o căsuță în copac care se află în rezervația naturală Valea Vâlsanului, într-un nuc, la nici două ore de condus de București și o aruncătură de băț de Transfăgărășan, unul dintre cele mai populare trasee turistice din România. E o construcție din lemn de două etaje și 10 metri pătrați, cu o fundație din fier, situată la patru metri deasupra pământului. Poate găzdui confortabil patru persoane și o poți închiria cu 50 euro pe noapte.

Sursa: lovedeco.ro

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 09:18 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Un start-up cofondat de un român și premiat de Elon Musk lansează primul spațiu de testare hyperloop din Europa. Startupul lui Denis Tudor, Swisspod, este o soluție pentru sistemul de transport propus și de Musk: tuneluri prin care se va merge cu viteze foarte mari. Potrivit companiei, capsulele Swisspod vor putea transporta pasagerii de la Geneva la Zurich, adică o distanță de peste 270 de kilometri, în doar 17 minute, scrie Digi24.

Denis Tudor este licențiat în microelectronică și nanotehnologii la Facultatea de Electronică din București și este doctorand la Lausanne, în Elveția.

„Este vorba despre un tub vidat în care se lansează capsule la viteze foarte mari, aproape supersonice, iar propulsia constă într-o tehnologie care implică câmpuri electromagnetice. Practic, se trimit capsule la viteze foarte mari printr-o soluție care este fără contact: există un motor de propulsie care generează niște câmpuri magnetice și se propulsează niște viteze foarte mari înăuntru”, a explicat Denis Tudor.

O soluție mai rapidă decât avionul și cu un consum de șase ori mai mic decât o mașină electrică

El a subliniat că acesta este o soluție cu 50 la sută mai rapidă decât avionul, dar primul avantaj al hyperloop-ului nu este neapărat viteza, ci consumul de energie.

„Consumul de energie, comparat cu o mașină electrică, este de șase ori mai mic, iar energia este sustenabilă, deci importantă ar fi mai mult eficiența din punct de vedere energetic și al emisiilor de dioxid de carbon”, a punctat Denis Tudor.

Cum a început totul

Totul a început în 2015, când Denis Tudor a participat prima oară la concursul organizat de Elon Musk. A fost un succes, pentru că împreună cu echipa cu care era în acel moment a reușit să creeze o capsulă ce a câștigat premiul I pentru cel mai bun design și premiul I pentru inovație.

Ulterior, Denis a început un doctorat în Elveția pe domeniul de hyperloop și a reușit să creeze această companie care oferă soluții de transport de mare viteză în tuburi vidate.

„Deci totul a fost un spin-off, pe care l-am început din studenție, acum vreo șase ani”, a povestit Denis Tudor la Digi24.

Sprijin de la Guvernul elvețian și sfaturi de la Elon Musk

Compania fondată de Denis Tudor are sprijinul Guvernului elvețian, care a venit sub forma unui grant pentru un consorțiu format cu mai multe companii, dar și cu mai multe universități locale din Elveția.

Românul a dezvăluit la Digi24 și ce a vorbit cu Elon Musk atunci când s-au întâlnit:

„Cu Elon Musk am avut o discuție despre cum ar trebui să arate un start-up în domeniul de hyperloop și ce viziune ar trebui să urmăm, și anume eficiența la viteze mari, dar și competiția momentană cu soluțiile existente pe piață, de exemplu aeroporturi, autostrăzi sau căi ferate”, a spus Denis Tudor.

Când va fi gata tehnologia

„Noi credem că vom fi gata cu tehnologia undeva la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem aduce pe piață acest model de transport”, a menționat cofondatorul Swisspod.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală