Capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit, vineri, pragul de o mie de miliarde de dolari, pe fondul aşteptărilor că firmele conduse de Elon Musk vor obţine un tratament favorabil după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite Reuters.
La Bursa de la New York, acţiunile producătorului de vehicule electrice (EV) au urcat cu 8,2%, la 321,22 dolari, şi a catapultat evaluarea companiei peste pragul de o mie de miliarde de dolari, pentru prima dată în ultimii peste doi ani.
Titlurile au înregistrat un avans de 29%, săptămâna aceasta, adăugând peste 230 miliarde de dolari la capitalizarea bursieră, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2023.
Pe întreaga perioadă a campaniei electorale, patronul Tesla şi-a exprimat sprijinul necondiţionat pentru Donald Trump, donând zeci de milioane de dolari via organizaţia sa politică ‘America PAC’ şi a apărut de mai multe ori alături de candidatul republican la mitingurile de campanie.
În replică, Donald Trump l-a lăudat pe Elon Musk. „Avem o nouă stea. S-a născut o nouă stea: Elon… Este un super geniu”, a declarat Trump în faţa susţinătorilor săi.
„Tesla şi directorul general Elon Musk sunt poate cei mai mari câştigători de pe urma rezultatului alegerilor şi credem că victoria lui va ajuta la accelerarea aprobării de către autorităţile de reglementare a tehnologiei companiei de conducere autonomă”, a apreciat Garrett Nelson, analist la CFRA Research.
Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, averea lui Musk a depăşit 300 miliarde de dolari.
Ani de zile, Tesla a fost cel mai valoros producător auto din lume.
Capitalizarea bursieră a Tesla a depăşit pragul de o mie de miliarde de dolari


Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.
Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.
Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.
„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.
Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1A început împărțeala celor 1,9 miliarde de euro de la UE: Bolea și-a luat jackpot-ul, agricultura fără niciun sfanț
-
2Jaf legalizat! SUA cere tot – petrol, gaze, căi ferate. Ucraina ripostează: Nu suntem de vânzare
-
3Oligarhii ruși își „curăță” trecutul de pe Google! Peste 40 de miliardari implicați
-
4Carnea noastră de porc hrănește bugetul, dar tot importurile au parte de tratament VIP fără taxe
-
5„Cămila agriculturii” cară milioane în conturile exportatorilor moldoveni












