Patria canabisului în Republica Moldova! Renasc culturile de cânepă pentru agricultori

13 Nov. 2024, 11:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 11:13 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul a aprobat recent modificarea Regulamentului privind reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope, deschizând astfel drumul pentru cultivarea cânepei industriale în scopuri economice și ecologice. Această schimbare va permite agricultorilor să cultive cânepă pentru producerea de semințe, fibre și ulei, culturi cu multiple beneficii pentru agricultură, economie și mediu.

Potrivit noilor reglementări, fermierii care doresc să cultive cânepă vor trebui să depună o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor și să furnizeze documente care să ateste legalitatea terenului agricol și contractele de valorificare a producției. De asemenea, aceștia vor fi obligați să țină un registru de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.

Cultivarea cânepei va fi permisă doar pentru soiurile înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova sau în cataloagele naționale ale țărilor membre ale Uniunii Europene.

Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat importanța acestei noi oportunități economice, îndemnând comunitatea de afaceri și Camera de Comerț și Industrie să sprijine promovarea cânepei industriale. „Aceasta este o oportunitate excelentă pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, fermieri și producători de componente din cânepă”, a declarat Recean.

Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut, având un ciclu de creștere de doar 90 de zile, ceea ce permite obținerea a două-trei recolte pe an. În plus, cânepa are un impact pozitiv asupra mediului, captând cantități mari de dioxid de carbon și contribuind astfel la combaterea schimbărilor climatice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău