Planul secret al Kremlinului: Fuziunea coloșilor petrolieri, propusă de ruda lui Putin

13 Nov. 2024, 13:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 13:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministrul rus al Energiei, Serghei Civilev, înrudit cu președintele Vladimir Putin prin soția sa, a propus fuziunea a trei dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia: „Rosneft”, „Lukoil” și „Gazprom Neft”. Propunerea viza naționalizarea „Lukoil” și consolidarea controlului guvernamental asupra celor două companii rămase prin crearea unui supergigant economic similar cu gigantul saudit „Saudi Aramco”.

Această inițiativă a fost avansată de Civilev în cadrul primei sale întâlniri cu Putin ca ministru al Energiei, în octombrie 2023. Potrivit unor surse citate de Financial Times, Putin nu a susținut deocamdată propunerea, fiind rezervat față de posibilele implicații ale acestei fuziuni. Totuși, ideea a fost bine primită în cercurile de la Kremlin, care consideră că o astfel de fuziune ar putea ajuta Rusia să facă față sancțiunilor internaționale și ar aduce mai multă eficiență în gestionarea resurselor energetice.

În ciuda acestui fapt, analiștii din domeniul petrolier sunt sceptici, afirmând că o companie gigant ar putea fi o țintă mai ușoară pentru sancțiunile economice. „Rosneft” și „Gazprom Neft” sunt deja companii profitabile și bine conectate la rețelele financiare internaționale, iar „Lukoil” ar fi greu de absorbit din cauza structurii sale complexe și a numeroșilor acționari privați.

De asemenea, aceleași surse menționează că viitorul CEO al noului conglomerat ar putea fi Aleksandr Djukov, actualul director general al „Gazprom Neft”, dar liderii actuali ai companiilor sunt reticenți față de o astfel de fuziune. Propunerea vine în contextul tensiunilor geopolitice și economice, fiind, de asemenea, o mișcare strategică ce vizează atât adaptarea la sancțiunile externe, cât și pregătirea pentru o posibilă îmbunătățire a relațiilor economice cu Occidentul după conflictul din Ucraina.

Pe fundalul acestei propuneri, familia Civilev a beneficiat de un sprijin considerabil din partea statului rus, inclusiv prin intermediul companiei sale de cărbune „Kolmar”, care a primit ajutoare substanțiale de la guvernul rus. Această fuziune propusă ar putea reprezenta o parte dintr-o strategie mai largă de consolidare a puterii economice în mâinile elitelor apropiate de Kremlin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Dec. 2024, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Dec. 2024, 13:05 // Actual //  Ursu Victor

Companiile SRL „HATI SHIPMANAGEMENT”, SRL „MRK SHIPMANAGEMENT” și SRL „ADEL SHIPMANAGEMENT”, implicate în transportul petrolului rusesc, au fost respinse de Consiliul pentru Promovarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, după ce nu au prezentat documentele și informațiile solicitate, inclusiv date referitoare la conturile bancare ale fondatorilor. În urma acestui refuz, autoritățile au decis retragerea actelor permisive pentru activitățile acestor companii în domenii sensibile precum energie, transporturi, apă și canalizare, aerospațial, apărare și electoral.

Consiliul a propus refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță strategică, iar în lipsa completărilor cerute, s-a luat decizia de retragere a licențelor și de înstrăinare a acțiunilor deținute în aceste companii într-un termen de 60 de zile de la notificare. Aceasta include și aplicarea clauzei de schimbare a controlului asupra acestora.

De asemenea, SRL „BPC SHIPMANAGEMENT” și SRL „SAL SHIPMANAGEMENT” nu au reușit să furnizeze documentele solicitate în mod repetat de Consiliu, iar în urma acestui fapt s-a decis același refuz de aprobare a investițiilor și retragerea actelor permisive pentru activitățile în domeniile menționate mai sus.

Peste 20 de petroliere gestionate de companii moldovenești au transportat milioane de tone de țiței rusesc. Aceste companii sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre ele au lucrat la compniile lui Dorin Damir, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, potrivit investigației RISE Moldova .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală