Planul secret al Kremlinului: Fuziunea coloșilor petrolieri, propusă de ruda lui Putin

13 Nov. 2024, 13:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Nov. 2024, 13:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministrul rus al Energiei, Serghei Civilev, înrudit cu președintele Vladimir Putin prin soția sa, a propus fuziunea a trei dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia: „Rosneft”, „Lukoil” și „Gazprom Neft”. Propunerea viza naționalizarea „Lukoil” și consolidarea controlului guvernamental asupra celor două companii rămase prin crearea unui supergigant economic similar cu gigantul saudit „Saudi Aramco”.

Această inițiativă a fost avansată de Civilev în cadrul primei sale întâlniri cu Putin ca ministru al Energiei, în octombrie 2023. Potrivit unor surse citate de Financial Times, Putin nu a susținut deocamdată propunerea, fiind rezervat față de posibilele implicații ale acestei fuziuni. Totuși, ideea a fost bine primită în cercurile de la Kremlin, care consideră că o astfel de fuziune ar putea ajuta Rusia să facă față sancțiunilor internaționale și ar aduce mai multă eficiență în gestionarea resurselor energetice.

În ciuda acestui fapt, analiștii din domeniul petrolier sunt sceptici, afirmând că o companie gigant ar putea fi o țintă mai ușoară pentru sancțiunile economice. „Rosneft” și „Gazprom Neft” sunt deja companii profitabile și bine conectate la rețelele financiare internaționale, iar „Lukoil” ar fi greu de absorbit din cauza structurii sale complexe și a numeroșilor acționari privați.

De asemenea, aceleași surse menționează că viitorul CEO al noului conglomerat ar putea fi Aleksandr Djukov, actualul director general al „Gazprom Neft”, dar liderii actuali ai companiilor sunt reticenți față de o astfel de fuziune. Propunerea vine în contextul tensiunilor geopolitice și economice, fiind, de asemenea, o mișcare strategică ce vizează atât adaptarea la sancțiunile externe, cât și pregătirea pentru o posibilă îmbunătățire a relațiilor economice cu Occidentul după conflictul din Ucraina.

Pe fundalul acestei propuneri, familia Civilev a beneficiat de un sprijin considerabil din partea statului rus, inclusiv prin intermediul companiei sale de cărbune „Kolmar”, care a primit ajutoare substanțiale de la guvernul rus. Această fuziune propusă ar putea reprezenta o parte dintr-o strategie mai largă de consolidare a puterii economice în mâinile elitelor apropiate de Kremlin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău