Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova solicită sprijin pentru sectorul agricol

15 Nov. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2024, 17:30 // Actual //  MD Bani

Producătorii de Sfeclă de Zahăr, dezamăgiți de declarația Forța Fermierilor: Tactica „să piară capra vecinului” amenință să distrugă sectorul sfeclei de zahăr

Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova (APSZM) își exprimă dezamăgirea și indignarea față de declarațiile recente ale Asociației Forța Fermierilor, pe care le consideră calomnioase, politizate și profund dăunătoare sectorului agricol.

Într-un demers adresat autorităților, Asociația Forța Fermierilor a acuzat Ministerul Agriculturii de favorizarea unor „interese străine”, asociind măsurile de subvenționare a culturii de sfeclă de zahăr cu un presupus „monopol” străin.

Producătorii de sfeclă de zahăr subliniază că aceste afirmații sunt nefondate și ignoră contribuția vitală a celor peste 70 de producători locali, care asigură 100% din necesarul intern de zahăr, creează peste 3.000 de locuri de muncă și aduc anual peste 100 de milioane de lei la bugetul public.

„Declarațiile tendențioase ale Asociației Forța Fermierilor promovează o mentalitate distructivă, bazată pe principiul ‘să piară capra vecinului’, care subminează nu doar unitatea fermierilor moldoveni, ci și viitorul unui sector agricol esențial pentru economia și securitatea alimentară a țării,” se arată în declarația APSZM.

În condițiile unei secete severe care a afectat până la 60% din recoltă în 2024, APSZM atrage atenția asupra necesității subvențiilor pentru alinierea Moldovei la practicile europene, unde fermierii beneficiază de sprijin semnificativ. Lipsa susținerii poate duce la colapsul ramurii și la pierderea competitivității pe piața regională.

Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr solicită retragerea acuzațiilor calomnioase și o abordare constructivă, axată pe sprijinirea fermierilor locali și pe identificarea unor soluții sustenabile pentru sectorul agricol.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ