Rusia schimbă strategia: Mai multe gaze pentru Europa, dar Austria rămâne pe dinafară

18 Nov. 2024, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 10:05 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile de gaze rusești către Europa, prin ruta principală de tranzit din Ucraina, au rămas stabile luni, potrivit companiei Gazprom, controlată de Kremlin. Aceasta a anunțat că va livra 42,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze prin Ucraina, același volum ca duminică, în ciuda întreruperii livrărilor către compania austriacă OMV, scrie Reuters.

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare furnizor de gaze al Europei, a pierdut cea mai mare parte a pieței europene pe măsură ce Uniunea Europeană încearcă să-și reducă dependența de energia rusească.

Conform datelor operatorului de sistem de transport Eustream, cererile pentru fluxurile de gaze către Slovacia din Ucraina au rămas aproape neschimbate luni, comparativ cu zilele anterioare. De asemenea, fluxurile din Slovacia către Austria au fost stabile față de nivelurile din weekend, dar cu aproximativ 17% sub media din noiembrie, înainte ca Rusia să oprească livrările către OMV. Fluxurile din Slovacia către Republica Cehă au fost, de asemenea, constante.

Gazprom a întrerupt livrările către OMV sâmbătă, după ce compania austriacă a amenințat să confische o parte din gazele rusești drept compensație pentru câștigarea unui arbitraj într-o dispută contractuală.

Austria primea 17 milioane de metri cubi pe zi înainte de această întrerupere. Aceste volume sunt acum achiziționate de alți cumpărători europeni, potrivit datelor și declarațiilor companiilor. În prezent, gazele rusești sunt încă vândute în volume semnificative către Slovacia, Ungaria și Republica Cehă, care nu are un contract direct. Cantități mai mici sunt livrate către Italia și Serbia.

Între timp, Ucraina a anunțat că nu va prelungi acordul de tranzit pentru gaze cu Rusia după expirarea acestuia la sfârșitul anului. Decizia ridică semne de întrebare asupra viitorului exporturilor rusești de gaze către Europa prin această rută.

Realitatea Live

18 Nov. 2024, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Statele europene riscă să întâmpine dificultăți majore în gestionarea provocărilor economice pe termen lung din cauza creșterii accelerate a datoriilor publice, a avertizat vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, luni, 18 noiembrie.

Vorbind la conferința Euro Finance Week, oficialul BCE a atras atenția asupra impactului deficitelor bugetare primare crescute, care împing povara datoriilor la niveluri nesustenabile. Această situație ar putea restricționa capacitatea statelor de a investi în domenii cruciale precum combaterea schimbărilor climatice, apărarea, digitalizarea și creșterea productivității.

„Derapajul fiscal sau incertitudinile privind consolidarea bugetară ar putea declanșa reevaluări ale riscurilor de țară. În plus, deficitele primare mari fac mai dificil pentru guverne să susțină economia în fața șocurilor negative,” a declarat de Guindos, citat de Bloomberg.

Avertismentul său vine cu doar două zile înainte de publicarea raportului semestrial al BCE privind stabilitatea financiară, care va analiza agravarea riscurilor pentru bănci, esențiale în finanțarea companiilor din regiune.

În contextul stagnării investițiilor și al incertitudinilor economice, Luis de Guindos a remarcat o schimbare a balanței riscurilor macroeconomice: „Balanța riscurilor s-a reorientat de la inflația ridicată spre preocupări legate de încetinirea creșterii economice. Inflația s-a apropiat de ținta noastră de 2%.”

Cu doar câteva săptămâni înainte de ultima ședință de politică monetară a BCE din acest an, economiștii se așteaptă la o reducere de dobândă cu 0,25%, însă oficialii rămân divizați. În timp ce unii susțin continuarea relaxării monetare, alții cer prudență din cauza riscurilor persistente asupra prețurilor de consum.

BCE va trebui să echilibreze politica monetară între sprijinirea creșterii economice și prevenirea unei eventuale escaladări a datoriilor publice, o provocare crucială pentru stabilitatea economică a zonei euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău