Tarifele pentru încălzirea centralizată în Republica Moldova vor crește din cauza majorării costurilor pentru gazul natural, combustibilul principal utilizat în producția de căldură. Potrivit directorului ANRE, Alexei Taran, autoritățile vor deschide discuțiile cu operatorii din sectorul termoenergetic pentru a depune cererile de ajustare a tarifelor.
„În cadrul întreprinderilor din sectorul termoenergetic au fost acumulate devieri pozitive și există o rezervă de cash flow. Urmează să inițiem discuțiile cu operatorii pentru a depune cererile de majorare a tarifelor. Nu putem afirma deocamdată cât de mult vor influența prețurile la gaz aceste majorări, dar estimăm că procesul de revizuire a tarifelor ar putea dura între trei și patru săptămâni, în funcție de cererile și calculele care vor fi depuse de întreprinderi”, a declarat Alexei Taran.
Astăzi, ANRE a aprobat o majorare de peste 30% a tarifelor la gaz. În prezent, locuitorii din Chișinău plătesc 1.824 lei per gigacalorie pentru căldură, tariful fiind redus cu 14,7% pe 30 iulie. În Bălți, tariful la căldură este de 1.819 lei per gigacalorie, după o reducere de 19% înregistrată pe 29 octombrie.
Zinaida Popa, directoarea generală interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, spune că are planuri mari vizavi de dezvoltarea instituției pe care o conduce, iar acțiunile de transformare vor demara deja în această vară. Una dintre primele acțiuni va fi control acces pe teritoriul centrului, urmare a solicitării vizitatorilor. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul „UNInterviu” de la unimedia.info.
„Noi ca și instituție după fiecare expoziție facem anchete pentru a afla de la vizitatori care sunt necesitățile lor și cum putem crește calitatea serviciilor pe care le prestăm. Și iată în aceste anchete oamenii ne solicită ca să amenajăm control acces pe teritoriul „Moldexpo” și să facem regulă”, spune ea.
Zinaida Popa precizează că „Moldexpo” deține o suprafață foarte mare de teritoriu, iar aici activează mai mulți rezidenți cu diferite activități, în consecință la expoziții e haos cu parcarea.
„Personal am primit feedback de la un prieten precum că nu va mai veni niciodată la „Moldexpo” pentru că este foarte mare haos cu parcarea. În rezultatul acestor nemulțumiri, observații sau doleanțe ale oamenilor – ne dorim și suntem în proces de realizare a unui control acces pe teritoriul „Moldexpo”. Așa va fi regulă. Deja am început lucrările, au fost desenate anumite marcaje. Asta e un prim pas. Urmează deja să instalăm acest control și sperăm că la expoziții va fi cu mult mai bine fluidizat traficul”, a explicat conducătoarea.
Ea afirmă că, scopul nu este tocmai comercial în ceea privește parcarea, ci îmbunătățirea reputației la capitolul prestări servicii.
„Dacă parcarea cu control acces va contribui la un feedback pozitiv, pe care-l solicită oamenii, atunci cu siguranță o vom implementa. În perioada extra sau în perioada intervalelor de timp când nu avem expoziții și oamenii vor să valorifice această zonă, noi putem să creăm această oportunitate contra cost, ca oamenii să valorifice această zonă”, a mai spus directoarea.
Mai mult, Zinaida Popa afirmă că are planuri mari față de CIE „Moldexpo”.
„Noi optăm pentru ca oamenii să ducă un mod de viață sănătos și noi vrem să creăm comunități în condițiile în care vrem să avem zonă de distracție, zonă de sport, în general o numim Zonă de recreere și odihnă. Mai mult, o să avem și zona de food corturi, vrem să creăm comunități noi în domeniul expo-gastronomic și vrem și distracții pentru copii”, a mai relatat ea.
Totodată, potrivit spuselor sale, deja în scurt timp, la CIE „Moldexpo” va fi organizat Festivalul Food Street 2025. „Acum suntem în pregătire și sperăm foarte curînd să implementăm ce ne-am propus”, a conchis Zinaida Popa.