Loteria gazelor! Energocom explică de ce a refuzat să cumpăre metan ieftin: Cumpărăm doar ce putem vinde

03 Dec. 2024, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 12:13 // Actual //  Ursu Victor

Directorul Energocom, Victor Bînzari, a explicat deciziile companiei de a nu achiziționa gaze în primăvara și vara anului curent, când prețurile erau mai mici, menționând că aceasta face parte dintr-o strategie mai largă de evitare a riscurilor financiare. „Noi nu suntem Loteria Moldovei”. Potrivit lui Bînzari, compania cumpără doar cantitățile de gaze pe care le poate vinde ulterior, iar deciziile sunt influențate de volatilitatea pieței și experiența traderilor din regiune, care au învățat din lecțiile anilor 2022 și 2023.

„Este o strategie și evitarea riscurilor financiare este experiența traderilor din regiune. Anul 2022 și 2023 au fost ani din care am învățat mult de la companiile din Polonia, care au achiziționat gaze când prețurile erau mici, iar acum vând la prețuri mult mai mari. De aceea, noi cumpărăm doar ceea ce putem vinde”, a declarat Bînzari, în cadrul ședinței publice pe subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale.

De asemenea, Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a adăugat că piața gazelor a fost extrem de volatilă în ultimele luni.

„În noiembrie, am văzut o creștere bruscă a cotațiilor nu din cauza temperaturilor scăzute, ci datorită creșterii consumului de energie electrică în Europa, unde sursele de energie regenerabilă nu au fost suficiente. Hidrocentralele nu au putut produce destulă energie din cauza lipsei de apă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și gaze”, a explicat Ceban.

În prezent, Moldovagaz a asigurat 80% din volumele necesare pentru sezonul de iarnă, cu acoperire completă pentru lunile decembrie și ianuarie. Totuși, pentru lunile februarie și martie, mai sunt necesare aproximativ 160 de milioane de metri cubi de gaze, cererea din partea consumatorilor fiind principalul factor care a determinat creșterea prețurilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:16 // Actual //  Ursu Victor

Cehia a încetat brusc să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, întreruperea fiind legată de un incident recent pe sectorul polonez al conductei, deși nu pe ramura care aprovizionează Cehia, Ungaria și Slovacia. Aceste trei țări au primit permisiunea Comisiei Europene de a continua importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pavel Kaidl, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere cehe Orlen Unipetrol, a confirmat oprirea livrărilor pentru publicația Ceske Noviny. Operatorul de stat al conductei, Mero, a declarat că alimentarea cu petrol a țării nu este în pericol, deoarece aprovizionarea poate fi suplimentată prin conductele din Germania și Italia. Totuși, guvernul ceh pregătește măsuri preventive, inclusiv utilizarea rezervelor strategice, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, pe rețeaua X.

„În acest moment, nu primim petrol prin conducta Drujba. Nu există riscul unei penurii, deoarece livrările prin conducta italiană TAL continuă stabil”, a subliniat Vlček.

Conducta „Drujba”, cea mai mare infrastructură de transport al petrolului din Rusia către Europa, se împarte în Belarus în două ramuri. Ramura nordică, care alimentează Polonia și Germania, nu mai transportă petrol rusesc din cauza sancțiunilor, fiind înlocuită de petrol kazah. Ramura sudică, care traversează Ucraina, aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Pe 1 decembrie, o scurgere a fost raportată pe ramura nordică a conductei în Polonia, operatorul PERN investigând toate ipotezele, inclusiv o posibilă diversiune. Între timp, livrările către Germania continuă.

Creșterea riscului de sabotaje asupra infrastructurii critice din Europa este confirmată de multiple incidente recente. Directorul MI5, Ken McCallum, a descris tentativele serviciilor ruse de a destabiliza situația din Europa drept „uluitoare”. În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar o ruptură a unui cablu de internet între Suedia și Finlanda a avut loc recent. În Slovacia, autoritățile investighează posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra conductei „Drujba”.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetarea Energiei și Aerului Curat, în septembrie 2024, Cehia a importat petrol prin „Drujba” în valoare de 90 milioane de euro, în timp ce Ungaria și Slovacia au importat petrol în valoare de 156 milioane de euro și, respectiv, 58 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală