Directorul Energocom, Victor Bînzari, a explicat deciziile companiei de a nu achiziționa gaze în primăvara și vara anului curent, când prețurile erau mai mici, menționând că aceasta face parte dintr-o strategie mai largă de evitare a riscurilor financiare. „Noi nu suntem Loteria Moldovei”. Potrivit lui Bînzari, compania cumpără doar cantitățile de gaze pe care le poate vinde ulterior, iar deciziile sunt influențate de volatilitatea pieței și experiența traderilor din regiune, care au învățat din lecțiile anilor 2022 și 2023.
„Este o strategie și evitarea riscurilor financiare este experiența traderilor din regiune. Anul 2022 și 2023 au fost ani din care am învățat mult de la companiile din Polonia, care au achiziționat gaze când prețurile erau mici, iar acum vând la prețuri mult mai mari. De aceea, noi cumpărăm doar ceea ce putem vinde”, a declarat Bînzari, în cadrul ședinței publice pe subiectul majorării tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale.
De asemenea, Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, a adăugat că piața gazelor a fost extrem de volatilă în ultimele luni.
„În noiembrie, am văzut o creștere bruscă a cotațiilor nu din cauza temperaturilor scăzute, ci datorită creșterii consumului de energie electrică în Europa, unde sursele de energie regenerabilă nu au fost suficiente. Hidrocentralele nu au putut produce destulă energie din cauza lipsei de apă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la energie și gaze”, a explicat Ceban.
În prezent, Moldovagaz a asigurat 80% din volumele necesare pentru sezonul de iarnă, cu acoperire completă pentru lunile decembrie și ianuarie. Totuși, pentru lunile februarie și martie, mai sunt necesare aproximativ 160 de milioane de metri cubi de gaze, cererea din partea consumatorilor fiind principalul factor care a determinat creșterea prețurilor.