Dmitri Torner: Securitatea energetică a Republicii Moldova trebuie să fie o prioritate profesională, nu politică

04 Dec. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 11:14 // Actual //  bani.md

Dmitri Torner, expert și om de afaceri, atrage atenția asupra modului în care sunt gestionate crizele energetice în Republica Moldova. Într-o analiză publicată pe contul său de Facebook, acesta critică politizarea excesivă a discuțiilor despre securitatea energetică și lipsa unor abordări profesioniste bazate pe strategii concrete și exemple internaționale.

„De fiecare dată când Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică, discuțiile se concentrează pe politică și geopolitică, ignorând complet abordările profesioniste. Nimeni nu întreabă ce se întâmplă cu Strategia Moldova Energetică 2050 sau ce s-a realizat în urma adoptării acestui document,” a declarat Torner.

Expertul propune ca Republica Moldova să studieze și să adapteze modelul austriac de securitate energetică. Austria, lider mondial în hidroenergie și energie regenerabilă, ar putea oferi exemple relevante pentru țara noastră. „Nu tot ceea ce funcționează în Austria este aplicabil în Moldova, dar sunt multe elemente valoroase care pot fi preluate,” subliniază Torner.

Torner remarcă faptul că frecvența crizelor energetice în Republica Moldova le transformă într-o normalitate periculoasă. Potrivit lui, publicul este adesea indus în eroare, fiind făcut să creadă că problema energetică poate fi rezolvată definitiv prin intermediul geopoliticii. „Realitatea este că Uniunea Europeană, de exemplu, fiind o economie de top, continuă să importe un procent semnificativ din energia consumată,” notează el, subliniind că soluțiile trebuie să fie bazate pe fapte și strategii bine fundamentate.

Expertul face un apel către autoritățile din Republica Moldova să prioritizeze implementarea strategiilor existente și să încurajeze adoptarea celor mai bune practici internaționale. „Dacă vom acționa profesionist și vom lăsa deoparte politizarea excesivă, multe probleme vor dispărea de la sine,” concluzionează Dmitri Torner.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală