Afacere cu căpșuni la 25 de ani. Istoria unui tânăr din Telenești: m-am săturat să lucrez peste hotare

10 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  MD Bani

Gheorghe Stipan este tânărul de 25 de ani care și-a lansat o afacere cu căpșuni în satul natal Nucăreni din raionul Telenești. Tânărul a înțeles că vrea să deschidă o afacerea atunci când a realizat că nu vrea să lucreze peste hotare. Acum un an, Gheorghe a revenit acasă și a început propria afacere, scrie Agro TV.

La moment, tânărul deține o plantație de căpșuni de 0,35 hectare, iar în această vară urmează să mai planteze un hectar.

„Ideea a început peste hotare, când m-am săturat să lucrez peste hotare, pentru cineva sau să fiu sluga cuiva. Mi-a venit ideea și mi-a plăcut chiar și planta, m-am informat foarte mult ca să implementez o afacere în Moldova. Aici avem o suprafață de 0,35 hectare, este plantația următoare cu tot 35 de sote, și o să mai plantăm în vară în jur de un hectar, și asta va fi plantația.”

Anul acesta, Gheorghe Stipan va culege prima roadă. Tânărul spune că este mulțumit de recoltă, doar că ploile din ultima perioadă îi crează impedimente în întreținerea și recoltarea căpșunilor.

„Acum două săptămâni am început culesul roadei în câmp. Am început de la cantități mici ca să nu le pierdem, le-am cules pe rând, nu ne-am bazat pe substanțe chimice ca să le punem și să le hrănim repede și să se coacă în cantități mari. Până la momentul actual avem vreo 4-5 culesuri.”

Pentru o afacere cu căpșuni orice oră contează, iată de ce Gheorghe se trezește la ora 06:00 dimineața.

 „Este un fruct foarte fin și are nevoie de atenție maximă la pregătire, la cules, dacă este lovit mai tare, apoi el până diseară, până mâine, el începe a se strica.”

Tânărul spune că vinde fructele mai mult în mediul online și magazine, dar nu renunță nici la piață.

„Când avem timp chiar și când stăm și pe piață postăm că suntem în Telenești, în Chișinău, Orhei sau la piață sau suntem în fața unui magazin și merge pe sistemul online mai bine ca la piață. Sunt oameni și la piață, dar vin mai mult în vârstă, dar tinerii sunt mai mult prin magazine. Dacă facem o proporție de cât ai vândut online și cât la piață, care este proporția? Cam 50 la 50 sau chiar mai bine, 60 la 40, 60 online și 40 la piață, după realizări.”

Plantația este, deocamdată, mică, iar asta îi permite să reușească să vândă marfa și să participe la recoltare direct din câmp. Ar angaja niște zilieri, însă aceștia nu sunt ușor de negăsit, scrie Agro TV.

„Ducem lipsă de muncitori dintre care nici nu prea sunt. Mai mergem prin satele vecine când avem nevoie, prin Chiștelnița, mai sunt agricultori care mai găsesc câte un om, doi, trei, dar așa este foarte greu.Suntem doar noi, eu părinții, prietena și uneori prietenii care vor să ne ajute, să mănânce o căpșună, să ne ajute. Se achită, poftim, până când suntem doar cu părinții și prietena.”

Un kilogram de căpșune din câmp costă în jur de 35-40 de lei, însă prețul acestora va mai scădea până la 20 de lei, odată ce vor apărea din abundență pe piață.

 

 

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU