Antreprenorii moldoveni, invitați să participe la expoziția națională „Fabricat în Moldova”. Cum o pot face?

06 Dec. 2024, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Dec. 2024, 12:25 // Actual //  bani.md

În perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2025, la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, va avea loc cea de-a XXII-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, cu genericul: „Acasă. Autentic. Autohton”. În acest context, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) informează antreprenorii autohtoni că a mai rămas doar 30% din spațiu disponibil pentru expozanți. Înscrierile sunt deschise până la data de 27 decembrie 2024.

Potrivit președintelui instituției camerale Sergiu Harea, 70% din suprafața spațiului destinat expozițiilor, adică cca 2000 m2, a fost deja ocupat de companiile din țara noastră, din domenii, precum: industria alimentară și agricolă, industria ușoară, producția de vinuri, confecția îmbrăcămintei, accesorii, produse cosmetice, gospodării țărănești, meșteșugari, etc.

„CCI a RM invită antreprenorii care doresc să-și promoveze produsele și serviciile la cea mai așteptată expoziție din țară – Expoziția națională „Fabricat în Moldova”, să completeze cererea de participare, disponibilă pe pagina www.chamber.md, cât mai curând, pentru că a mai rămas puțin spațiu, iar instituția recepționează cererile după principiul „primul venit-primul servit”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Expoziția se va desfășura în două pavilioane ale CIE „Moldexpo” după cum urmează:

  • Pavilionul Central: produse agroalimentare și expoziții colective din raioanele Moldovei;
  • Pavilionul Nr.2: întreprinderi din sectorul industrial, textile, mobilă și alte bunuri de larg consum;
  • Zona exterioară: produse apicole, vinuri de casă, și produse artizanale, mezeluri și carmangerie, fructe proaspete”, a declarat președintele CCI a RM.

Participanții la expoziție vor beneficia de o serie de avantaje, printre care:

  • Posibilitatea de a pune în valoare produsele și serviciile „Fabricate în Moldova” în fața unui public larg, inclusiv parteneri comerciali și investitori;
  • Expunerea companiei și a brandului într-un cadru național de amploare, ce atrage vizitatori din diverse sectoare ale economiei, și din diferite țări;
  • Posibilitatea de a stabili contacte direct cu potențiali parteneri de afaceri, distribuitori și clienți, consolidând astfel rețeaua de afaceri;
  • Posibilitatea de a prezenta cele mai noi produse, tehnologii și inovații dezvoltate în cadrul afacerii;
  • Contribuirea activă la promovarea produselor locale și susținerea dezvoltării economiei naționale, încurajând consumul de produse fabricate în țară.

Pentru informații suplimentare:

  • Viorica Cazacu – viorica.cazacu@chamber.md
  • Tatiana Sainciuc – tatiana.sainciuc@chamber.md
  • Olga Grosu – olga.grosu@chamber.md
  • Telefon: 022 210 725 | 022 238 410

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!