Energia regenerabilă a ajuns să reprezinte 14% din consumul național, contribuind semnificativ la reducerea dependenței de importurile scumpe și de energia de la MGRES. În prezent, sursele regenerabile, împreună cu CET-2 și CET-Nord, au produs 41% din consumul final de energie, în timp ce 31% provine de la MGRES și 27% din importuri din România, a declarat Secretarul de Stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Deși energia regenerabilă a înregistrat progrese notabile, deficitul de energie încă nu este acoperit complet. O parte din energia importată din România este achiziționată de la companiile de stat la prețuri plafonate, dar în perioadele de vârf de consum, între orele 7-11 și 18-23, energia este cumpărată de pe piața OPCOM, la prețuri mult mai mari, atingând 200 Euro/MWh pe 16 decembrie.
Borosan a subliniat importanța economisirii de energie de către toți cetățenii. „Dacă fiecare dintre noi folosim energia rațional, putem contribui semnificativ la reducerea consumului național și, astfel, la micșorarea necesității de a importa energie scumpă”, a spus acesta.
În prezent, Republica Moldova este dependentă de curentul de la Centrala de la Cuciurgan, iar de la 1 ianuarie, energia electrică ar urma să fie achiziționată din România în condițiile în care Gazprom va sista livrările de metan pentru regiunea stângă a Nistrului, care livrează curent părții drepte a Nistrului.