Energia regenerabilă a ajuns la 14% din consum, dar tot nu ne scapă de criză

18 Dec. 2024, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 11:28 // Actual //  Ursu Victor

Energia regenerabilă a ajuns să reprezinte 14% din consumul național, contribuind semnificativ la reducerea dependenței de importurile scumpe și de energia de la MGRES. În prezent, sursele regenerabile, împreună cu CET-2 și CET-Nord, au produs 41% din consumul final de energie, în timp ce 31% provine de la MGRES și 27% din importuri din România, a declarat Secretarul de Stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.

Deși energia regenerabilă a înregistrat progrese notabile, deficitul de energie încă nu este acoperit complet. O parte din energia importată din România este achiziționată de la companiile de stat la prețuri plafonate, dar în perioadele de vârf de consum, între orele 7-11 și 18-23, energia este cumpărată de pe piața OPCOM, la prețuri mult mai mari, atingând 200 Euro/MWh pe 16 decembrie.

Borosan a subliniat importanța economisirii de energie de către toți cetățenii. „Dacă fiecare dintre noi folosim energia rațional, putem contribui semnificativ la reducerea consumului național și, astfel, la micșorarea necesității de a importa energie scumpă”, a spus acesta.

În prezent, Republica Moldova este dependentă de curentul de la Centrala de la Cuciurgan, iar de la 1 ianuarie, energia electrică ar urma să fie achiziționată din România în condițiile în care Gazprom va sista livrările de metan pentru regiunea stângă a Nistrului, care livrează curent părții drepte a Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 16:51 // Actual //  Ursu Victor

Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Proiectul vine să ajusteze cadrul normativ fiscal și vamal, pentru îmbunătățirea prevederilor legale și clarificarea implementării reglementărilor Codului fiscal și a Codului vamal.

Potrivit ministrei Finanțelor, Victoria Belous, aceste modificări sunt esențiale pentru optimizarea proceselor administrative, reducerea ambiguităților și consolidarea unui cadru fiscal și vamal mai transparent și eficient, care să sprijine atât contribuabilii, cât și autoritățile responsabile.

Astfel, prin prisma proiectului de lege prezentat spre avizare, cât și urmare a propunerilor suplimentare ale Ministerului Finanțelor, s-a aprobat:

  • recunoașterea cheltuielilor pentru stimulentele oferite salariaților ca deductibile din punct de vedere al TVA;
  • stabilirea clară a cotei accizei pentru tutunul tăiat fin, utilizat exclusiv pentru fabricarea industrială a țigaretelor;
  • implementarea mecanismului de compensare a obligațiilor vamale între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat, prin stingerea datoriilor vamale aferente mărfurilor anterior importate, în cazul în care acciza și TVA au fost calculate și achitate la Serviciul Fiscal de Stat;
  • clarificarea achitării taxelor locale în funcție de amplasarea obiectelor impozabile;
  • transferarea atribuțiilor de comercializare a mărfurilor fără stăpân, confiscate sau sechestrate, de la Serviciul Vamal la Serviciul Fiscal de Stat, începând cu 1 ianuarie 2025;
  • extinderea termenului de utilizare a garanțiilor valabile, acceptate de Serviciul Vamal până la data de 1 ianuarie 2024, pentru desfășurarea operațiunilor vamale, până la 30 iunie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală