Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025

29 Dec. 2024, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Dec. 2024, 10:30 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina plănuieşte să deschidă peste 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025, ca răspuns la atacurile aeriene ruseşti care vizează infrastructura civilă, inclusiv unităţile de învăţământ, scrie The Kyiv Independent.

Vineri, Nadiia Kuzmychova, viceministrul Educaţiei din Ucraina, a anunţat că ţara va deschide mai mult de 150 de şcoli subterane până în septembrie 2025. Ele sunt construite ca răspuns la atacurile aeriene ruseşti, care vizează în mod regulat infrastructura civilă, inclusiv şcolile.

Până în prezent, au fost iniţiate planuri pentru construcţia a 139 de şcoli subterane şi a mai multor instituţii de învăţământ vocaţionale subterane.

Conform lui Kuzmychova, în prezent se află în construcţie 79 de astfel de unităţi, în special în regiunile aflate pe linia frontului şi în zonele cele mai afectate de bombardamentele ruseşti. Termenul de finalizare este 1 septembrie 2025.

De la începutul invaziei ruseşti, aproximativ o şcoală din şapte din Ucraina a fost avariată, iar mai mult de 400 de instituţii au fost complet distruse, potrivit Ministerului Educaţiei din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Ian. 2025, 20:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Ian. 2025, 20:38 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat măsuri suplimentare pentru sprijinirea gospodăriilor casnice afectate de creșterea tarifelor la energie electrică și termică. Aceste măsuri vizează în mod special gospodăriile care beneficiază deja de compensații, pentru a le asigura o protecție completă în sezonul rece.

„Vom compensa integral creșterea tarifului pentru toate gospodăriile casnice care beneficiază de compensații, pentru un consum de până la 110 kWh,” a declarat ministrul. Această cifră a fost stabilită pe baza consumului mediu al gospodăriilor din sezonul rece precedent. În perioada 2023-2024, consumul mediu a fost de 138 kWh, însă cetățenii sunt încurajați să economisească aproximativ 20% din energie, un obiectiv considerat realizabil, conform experienței din 2022-2023.

Pe lângă măsurile pentru energia electrică, Guvernul va compensa și creșterea tarifelor la energia termică. „Aceste compensații vor fi aplicate gospodăriilor casnice eligibile începând cu luna ianuarie,” a adăugat Buzu.

ANRE a probat, în ședința de astăzi, tarife mai mari la energia electrică pentru cei doi distribuitori Premier Energy și FEE Nord. Pentru consumatorii deserviți de Premier Energy, tariful a fost majorat la 4,10 lei/kWh, față de 2,34 lei cât este în prezent. Locuitorii din nordul țării vor achita un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord, comparativ cu 2,84 lei cât este în prezent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală