Conflict energetic în Europa de Est: Polonia intervine pentru Ucraina

30 Dec. 2024, 18:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 18:21 // Actual //  Ursu Victor

Polonia este dispusă să furnizeze energie electrică Ucrainei dacă premierul Slovaciei, Robert Fico, își va pune în aplicare amenințarea de a opri livrările către țara afectată de război. Potrivit unui oficial guvernamental polonez citat de Bloomberg, Varșovia intenționează să crească producția internă de energie electrică pentru a compensa orice dezechilibru care ar putea apărea în sistemul ucrainean în urma unei astfel de decizii.

Robert Fico a declarat recent că Slovacia va opri livrările de energie electrică către Ucraina începând cu 1 ianuarie, dacă Kievul va înceta tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său. Declarația a fost făcută într-un moment în care orașele ucrainene se confruntă zilnic cu pene de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii critice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Fico de complicitate cu Vladimir Putin și de încercarea de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei, în interesul Rusiei. De asemenea, Zelenski a solicitat sprijin din partea autorităților europene. Ministerul slovac de externe a respins acuzațiile, numindu-le „absurde”, și a negat orice alianță cu Kremlinul.

În același timp, Ucraina a reamintit că achiziționează energie electrică din Slovacia, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari anual, și nu o primește gratuit.

Pe 22 decembrie, Robert Fico s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre consecințele încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la 1 ianuarie. Deși Zelenski a declarat că nu va permite continuarea tranzitului care susține mașina de război a Kremlinului, el a subliniat că Ucraina este pregătită să transporte gaz din alte surse dacă va exista o cerere din partea Comisiei Europene. Oficialii europeni au menționat că statele UE au surse alternative de aprovizionare și că nivelul stocurilor de gaz este suficient.

În paralel, Kievul și Varșovia lucrează la crearea unui hub de gaze pentru Europa de Est. Ministerul Energiei din Ucraina a indicat că depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele poloneze de GNL ar putea forma baza unei noi infrastructuri de livrare, care să înlocuiască rutele rusești.

În plus, Slovacia continuă să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, care traversează teritoriul ucrainean. Potrivit unei surse Bloomberg, Ucraina ar putea opri aceste livrări ca răspuns la o eventuală decizie a Slovaciei de a sista exporturile de energie electrică.

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU