Transnistria taie curentul: Moldova se bazează pe energia verde și importuri

30 Dec. 2024, 22:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 22:41 // Actual //  Ursu Victor

Centrala electrică de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsk din regiunea separatistă Transnistria, va înceta să furnizeze energie electrică Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de Victor Bînzari, consilier al directorului întreprinderii de stat „Energocom”, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

„Contractul cu centrala nu a fost prelungit. Am fost informați că, fără garanția furnizării gazelor necesare pentru producerea energiei, ei nu pot semna un nou acord. Astfel, de la 1 ianuarie, livrările către malul drept al Nistrului vor fi oprite”, a declarat Bînzari.

Pentru a acoperi deficitul de energie electrică, „Energocom” a semnat contracte cu producători locali de energie regenerabilă, utilizând panouri solare și turbine eoliene. În plus, compania plănuiește să achiziționeze energie prin Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport.

„Energocom colaborează activ cu parteneri naționali și internaționali. De asemenea, compania intenționează să compenseze deficitul utilizând capacitățile disponibile la granițele cu UE și Ucraina, dintre care 15% (315 MW) sunt rezervate pentru Republica Moldova”, a adăugat Bînzari.

Centrala electrică de la Cuciurgan, deținută de compania rusă „Inter RAO”, are o capacitate instalată de 1.720 MW, depășind semnificativ celelalte centrale din țară. Până acum, aceasta a asigurat aproximativ 80% din necesarul de energie al Republicii Moldova.

În contextul planurilor autorităților din Transnistria, centrala ar urma să treacă pe combustibil solid (cărbune) în cazul opririi furnizării de gaze din Rusia. Rezervele de cărbune ar fi suficiente pentru 50 de zile, dar producția va acoperi doar necesarul regiunii transnistrene.

De cealaltă parte, Republica Moldova va fi nevoită să procure energie electrică din România, unde costurile sunt semnificativ mai ridicate. Pe lângă energia electrică, Republica Moldova a diversificat și sursele de aprovizionare cu gaze naturale, achiziționând volumele necesare de pe piețele regionale și europene, după ce Gazprom a anunțat încetarea livrărilor începând cu 1 ianuarie 2025, pe fondul unor dispute contractuale și a refuzului Chișinăului de a achita datoriile istorice.

Din 16 decembrie, atât în Republica Moldova, cât și în Transnistria este instituită starea de urgență. În regiunea transnistreană, autoritățile au anunțat că, începând cu luna ianuarie, vor sista încălzirea centralizată și furnizarea apei calde în locuințele populației.

 

Realitatea Live

04 Ian. 2025, 17:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 17:40 // Actual //  Ursu Victor

Urmare  majorării tarifelor la curent cu 75%, populația va plăti în plus 240 de lei, la o plată medie lunară de 320 de lei, constată economistul Veaceslav Ioniță.

„La vechiul tarif, factura medie lunară per familie era de 320 lei. Odată cu noul tarif, aceasta va crește cu 240 lei, ajungând la 560 lei. La nivel național, cheltuielile pentru energia electrică vor crește cu 3 miliarde lei anual, de la 4,5 miliarde lei la 7,5 miliarde lei”, a punctat economistul.

Ioniță estimează că majorarea tarifelor va contribui cu aproximativ 2 puncte procentuale la rata inflației, care ar putea ajunge aproape de 10% în 2025.

Categoriile vulnerabile, în special pensionarii, vor resimți cel mai mult povara creșterii tarifelor. „Deși Guvernul promite sprijin financiar suplimentar, indexarea pensiilor sub rata inflației va agrava situația acestora,” avertizează economistul.

Ioniță recomandă economisirea energiei electrice ca măsură de reducere a impactului financiar, subliniind necesitatea pregătirii pentru un an cu provocări economice.

 

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală