Naționalizarea Moldovagaz: Soluție sau capcană economică pentru stat?

01 Ian. 2025, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 11:56 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Teritoria svobodi” de la Rlive, expertul în energetică Andrei Damașcan a atras atenția asupra riscurilor economice și politice legate de o eventuală insolvență a companiei Moldovagaz, în cazul naționalizării. Potrivit acestuia, falimentul companiei ar putea genera un control și mai pronunțat din partea Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Într-un astfel de scenariu, Gazprom ar putea dicta condițiile economice și strategice, iar statul moldovenesc, cu o cotă de 35-40%, ar fi obligat să acopere partea sa din datorii.

Damașcan a sugerat că soluția optimă ar fi restructurarea companiei, cu separarea furnizorului de rețelele de distribuție și operatorul de transport. Totodată, el a propus implementarea unui control strict din partea statului prin intermediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Statul ar trebui să se debaraseze de această cotă, iar compania să fie obligată să respecte regulile. Dacă acest lucru nu este posibil, ar putea fi luată în considerare administrarea externă de către Vestmoldtransgaz”, a declarat Damașcan.

Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a exprimat rezerve privind ideea naționalizării companiei. „Nu înțeleg ce problemă dorește să rezolve domnul Recean și de ce consideră că naționalizarea este soluția potrivită. Dacă vorbim de naționalizare, aceasta presupune achiziționarea bunurilor de la proprietari privați, ceea ce va implica costuri majore pentru stat”, a explicat Tofilat.

Tofilat a avertizat că naționalizarea ar putea aduce riscuri semnificative, inclusiv procese internaționale în arbitraje și afectarea încrederii investitorilor străini. El a dat exemplul cazului Comstroy împotriva Moldovei din 2015, când conturile Moldatsa au fost blocate, generând pierderi semnificative. „Trebuie să analizăm cu atenție consecințele. Există soluții mai blânde pentru a obține controlul asupra activității Moldova Gaz”, a concluzionat el.

În ședința de luni a Guvernului, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO