Naționalizarea Moldovagaz: Soluție sau capcană economică pentru stat?

01 Ian. 2025, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 11:56 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Teritoria svobodi” de la Rlive, expertul în energetică Andrei Damașcan a atras atenția asupra riscurilor economice și politice legate de o eventuală insolvență a companiei Moldovagaz, în cazul naționalizării. Potrivit acestuia, falimentul companiei ar putea genera un control și mai pronunțat din partea Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Într-un astfel de scenariu, Gazprom ar putea dicta condițiile economice și strategice, iar statul moldovenesc, cu o cotă de 35-40%, ar fi obligat să acopere partea sa din datorii.

Damașcan a sugerat că soluția optimă ar fi restructurarea companiei, cu separarea furnizorului de rețelele de distribuție și operatorul de transport. Totodată, el a propus implementarea unui control strict din partea statului prin intermediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Statul ar trebui să se debaraseze de această cotă, iar compania să fie obligată să respecte regulile. Dacă acest lucru nu este posibil, ar putea fi luată în considerare administrarea externă de către Vestmoldtransgaz”, a declarat Damașcan.

Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a exprimat rezerve privind ideea naționalizării companiei. „Nu înțeleg ce problemă dorește să rezolve domnul Recean și de ce consideră că naționalizarea este soluția potrivită. Dacă vorbim de naționalizare, aceasta presupune achiziționarea bunurilor de la proprietari privați, ceea ce va implica costuri majore pentru stat”, a explicat Tofilat.

Tofilat a avertizat că naționalizarea ar putea aduce riscuri semnificative, inclusiv procese internaționale în arbitraje și afectarea încrederii investitorilor străini. El a dat exemplul cazului Comstroy împotriva Moldovei din 2015, când conturile Moldatsa au fost blocate, generând pierderi semnificative. „Trebuie să analizăm cu atenție consecințele. Există soluții mai blânde pentru a obține controlul asupra activității Moldova Gaz”, a concluzionat el.

În ședința de luni a Guvernului, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

06 Ian. 2025, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 10:28 // Actual //  Ursu Victor

O investigaţie The Guardian a găsit că muncitorii din industria şampaniei din Franţa sunt plătiţi foarte prost şi obligaţi să doarmă pe străzi şi să fure alimente pentru a se hrăni.

Muncitori din Africa de vest şi Europa de est aflaţi în orăşelul Epernay, în care-şi au sediul unele dintre cele mai scumpe branduri de şampanie, pretind că fie nu sunt plătiţi pentru munca lor, fie că sunt plătiţi prea puţin de podgoriile din apropierea orăşelului.

The Guardian a găsit muncitori din orăşel dormind pe străzi sau în corturi în condiţiile în care podgoriile nu le-au oferit cazare. Alţi muncitori care stau într-un sat din apropiere au declarat că au fost forţaţi să fure alimente de la locuitori pentru că nu aveau de unde să-şi cumpere provizii.

Anul trecut, 300 milioane de sticle de şampanie de la podgoriile din nordul Franţei au fost exportate în întreaga lume, generând venituri de 6 miliarde de euro.

Totuşi, industria şampaniei este afectată de o serie de controverse legate de modul în care sunt trataţi cei care culeg strugurii, patru dintre aceştia decedând din cauza insolaţiei în perioada recoltei de anul trecut.

Într-un caz ce va fi judecat la început de 2025, patru persoane, printre care proprietarul unei podgorii, sunt acuzaţi de trafic de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală