Maia Sandu anunță discuții cruciale: Ucraina ar putea furniza cărbune Transnitriei în schimbul energiei

09 Ian. 2025, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 10:31 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită de lucru la Varnița, unde a declarat că autoritățile moldovenești discută cu partenerii externi posibile ajutoare pentru a face față crizei energetice. În cadrul întâlnirii cu președintele Ucrainei, s-a discutat despre o posibilă soluție de aprovizionare cu cărbune din Ucraina pentru regiunea stângă a Nistrului, pentru a asigura producerea de energie electrică. Președinta a subliniat că, în schimb, regiunea ar urma să achite energia electrică furnizată Ucrainei.

Maia Sandu a menționat și necesitatea de sprijin sub formă de lemne, peleți și generatoare pentru a ajuta gospodăriile și instituțiile publice. De asemenea, a discutat despre soluții pe termen lung, care includ creșterea autonomiei instituțiilor publice prin instalarea centralelor pe biomasă, un proiect care urmează să fie implementat pe măsură ce vor fi finalizate proiectele necesare.

Președintele Republicii Moldova a reamintit cetățenilor că Gazprom a decis unilateral sistarea livrărilor de gaze către țară, iar, deși există rute alternative de aprovizionare, gigantul rus refuză să livreze gaz pentru Moldova. Maia Sandu a subliniat că autoritățile vor continua să caute soluții pentru a asigura stabilitatea energetică a țării în această perioadă dificilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 22:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:15 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat speculațiile privind o posibilă naționalizare a companiei Moldovagaz. Acesta a subliniat că orice decizie în acest sens reprezintă un drept suveran al Guvernului, însă trebuie luată în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale.

„Este dreptul suveran al Guvernului sau al statului să decidă ce să facă cu anumite obiective strategice. Însă acest lucru trebuie efectuat în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale. Cred că aceasta a fost sarcina domnului prim-ministru către Ministerul Justiției – să analizeze anume aspectele legale, în primul rând,” a declarat Vadim Ceban.

Acesta a mai menționat că o eventuală expropriere implică costuri semnificative și necesită despăgubirea acționarilor conform legii.

„Pentru toate lucrările care au interes public, trebuie să fie analizat acest aspect. Deciziile trebuie să respecte protejarea dreptului de proprietate și acordurile internaționale, care au prioritate față de legislația națională,” a adăugat Ceban.

Întrebat despre beneficiile unei eventuale naționalizări a Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat: „Nu ajută, gaz nu apare. Dar ajută din punctul de vedere că Guvernul preia în gestiune anumite obiective strategice și poate să le administreze în interes național.”

Președintele interimar al Moldovagaz a precizat că nu a fost informat oficial despre o decizie în acest sens, iar speculațiile privind naționalizarea rămân la nivel public.

Premierul Dorin Recean declara la sfârșitul anului trecut că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală