Boom-ul cerealelor pe apă! Exporturile de floarea-soarelui explodează, dar procesarea internă stagnează

10 Ian. 2025, 10:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 10:27 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova pe cale navală au înregistrat o creștere semnificativă în 2024, conform unei analize a Asociației Agroceriale realizată de Iurie Rija. Numărul total de nave ieșite din porturile moldovenești a ajuns la 781, transportând un volum de 1,502 milioane de tone de mărfuri, ceea ce reprezintă o creștere de 13,8% comparativ cu 2023. Evoluția indică rolul tot mai important al transportului naval în comerțul extern, în special pentru cereale și oleaginoase.

Cerealele rămân principalul produs exportat, cu 673 de nave care au transportat astfel de mărfuri. Grâul a înregistrat o creștere semnificativă, cu 416 nave care au exportat 684.000 de tone, o creștere de 39% față de anul precedent. Floarea-soarelui a marcat, de asemenea, un progres notabil, cu 210.000 de tone exportate de 134 de nave, de patru ori mai mult decât în 2023.

Pe de altă parte, exporturile de porumb au scăzut semnificativ, cu doar 64 de nave care au transportat 214.000 de tone, comparativ cu 98 de nave și 287.000 de tone în 2023.

În ciuda creșterii exporturilor de materii prime, produsele agricole procesate au înregistrat o scădere abruptă. Exporturile de ulei de floarea-soarelui au scăzut la 124.000 de tone (39 de nave), față de 242.000 de tone în 2023. De asemenea, exporturile de șrot de floarea-soarelui au scăzut la 79.000 de tone (23 de nave).

Această tendință reflectă o schimbare spre exportul de materii prime brute, ridicând semne de întrebare cu privire la viabilitatea pe termen lung a unei economii bazate pe astfel de exporturi.

Importurile pe cale navală au înregistrat o ușoară scădere în 2024. Numărul de nave a scăzut la 574, cu un volum total de 1,038 milioane de tone, în scădere față de 1,180 milioane de tone în 2023. Importurile de griblură, nisip, pietriș și perlit au crescut însă, ajungând la 394.000 de tone, reprezentând 38% din totalul mărfurilor importate.

Portul Giurgiulești a gestionat cel mai mare volum de mărfuri, exportând 988.000 de tone, dintre care 74% cereale. Pe de altă parte, portul Ungheni s-a specializat în exportul de cereale, cu un volum de 509.000 de tone, și în importul de materiale de construcții.

Analiza sugerează că investițiile suplimentare în infrastructura portuară ar putea stimula și mai mult volumul tranzacțiilor comerciale, consolidând poziția Republicii Moldova pe piața internațională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 10:48
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 10:48 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a suspendat demersurile de vânzare a subsidiarei sale din Rusia, în contextul unui așa-numit „dezgheț diplomatic” între Moscova și Washington, relatează Financial Times, citând surse familiare cu situația. Decizia ar fi fost luată încă din luna februarie, potrivit a două surse citate de publicație.

Potrivit uneia dintre surse, incertitudinile geopolitice globale și posibilele schimbări în relațiile ruso-americane au determinat conducerea Raiffeisen să adopte o poziție de așteptare. O a treia sursă susține că, deși banca a întrerupt „tentativele serioase” de a-și vinde operațiunile din Rusia, evoluțiile interne din țară ar putea relansa acest proces în viitor.

În ciuda informațiilor furnizate de sursele FT, reprezentanții oficiali ai RBI au declarat că procesul de vânzare a Raiffeisenbank Rusia „este în continuare în derulare”.

Raiffeisen a fost una dintre puținele bănci occidentale care au rămas active în Rusia după începerea invaziei în Ucraina, în ciuda presiunilor internaționale. Subsidiarele sale din Rusia au generat profituri considerabile, dar prezența sa în regiune a fost intens criticată, inclusiv de autoritățile europene și americane.

Suspiciunile privind o posibilă schimbare de ton în relațiile dintre SUA și Rusia readuc în discuție complexitatea deciziilor corporative ale instituțiilor occidentale în regiuni cu regimuri sancționate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei