Criză energetică! Vadim Ceban: Localitățile din Zona de Securitate pot fi racordate la gaze în doar 3 luni

09 Ian. 2025, 22:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:28 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a oferit detalii despre procesul de racordare a localităților din zona de securitate la rețeaua Moldovagaz, conform unei decizii a CSE. El a subliniat că, deși în condiții normale acest proces durează între șase și nouă luni, situația excepțională din această iarnă impune accelerarea lucrărilor.

„În mod normal, perioada de la inițierea unui proiect până la finalizare durează între șase și nouă luni. Dar acum vorbim de o situație excepțională. Cred că putem realiza racordarea în termen de maximum 3 luni, în funcție de situația din teren,” a declarat Ceban.

Acesta a menționat că echipele Moldovagaz sunt deja pe teren, iar proiectarea lucrărilor a început.

„Chiar astăzi colegii mei lucrează, iar mâine vom prezenta un proiect suplimentar, o modificare a planului de dezvoltare pentru operatorii de distribuție, cum sunt Ștefan Vodă-Gaz și Ialoveni-Gaz. Sper foarte mult ca în termen de 3 luni să fie posibil,” a precizat el.

Un aspect tehnic major îl reprezintă traversarea râului Nistru, o lucrare complexă ce implică o coordonare atentă și colaborarea cu companii specializate. „Pentru localitățile din zona de securitate, aceste lucrări sunt mai complicate, dar rămân realizabile,” a subliniat Vadim Ceban.

De la 1 ianuarie regiunea stângă a Nistrului, dar și localitățile din Zona de Securitate, controlate de Chișinău au rămas fără gaz urmare a suspendării livrărilor de către Gazprom.

 

Realitatea Live

22 Ian. 2025, 13:53
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 13:53 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În decembrie 2024, credite noi acordate în Moldova au depășit 8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 22,8% față de luna noiembrie 2024 și de 48% comparativ cu decembrie 2023, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Majoritatea acestor credite sunt în lei moldovenești, ajungând la 6,3 miliarde de lei. Cele mai solicitate au fost creditele cu termen de 2 până la 5 ani, care au reprezentat 45% din totalul creditelor acordate.

Rata medie a dobânzii pentru noile credite acordate în lei a scăzut cu 0,01 puncte procentuale față de luna precedentă, ajungând la 8,26%. Pentru creditele în valută, rata medie a dobânzii a scăzut cu 0,14 puncte procentuale, atingând 5,67%. În decembrie 2024, persoanele fizice au contractat credite în valoare de 2,3 miliarde de lei.

Creditele ipotecare au constituit 46,3% din totalul noilor credite acordate cetățenilor. Comparativ cu luna noiembrie, persoanelor juridice le-au fost acordate mai multe credite în lei – 3,7 miliarde de lei (+40%). Rata medie pentru afaceri a fost de 7,83%, cu o creștere de 0,03 puncte procentuale față de noiembrie.

Cele mai multe credite au fost contractate de companiile din sectorul comerțului – 27,5%, urmate de cele din energie (7,2%), iar pe locul trei se află agricultorii – 5,6%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală