Eforturile UE de a reduce dependența de Rusia, subminate de importuri masive de GNL

10 Ian. 2025, 14:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 14:39 // Actual //  Ursu Victor

Europa a importat anul trecut o cantitate record de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, conform datelor analizate, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a renunța la combustibilii fosili care finanțează războiul Rusiei, scrie The Guardian 

Navele transportând 17,8 milioane de tone de gaz ultra-rece din Rusia au ajuns în porturile europene în 2024, o creștere de peste 2 milioane de tone față de anul anterior, potrivit Rystad Energy. Analistul Jan-Eric Fähnrich a declarat că fluxurile de GNL nu doar că au crescut, ci au atins „niveluri record”.

Deși Europa a redus importurile masive de gaz rusesc prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, a crescut achizițiile de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia. În 2024, Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de GNL al Europei, depășind Qatarul, dar rămânând în urma SUA.

Europa a importat 49,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte și alte 24,2 miliarde de metri cubi sub formă lichidă, conform lui Fähnrich. O parte din acest GNL a fost revândut altor țări.

Datele au fost dezvăluite la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxurile de gaz rusesc prin conductele sale, punând capăt unei rute energetice din era sovietică care a supraviețuit trei ani de război total. Activistii susțin că UE subminează sprijinul pentru Ucraina și obiectivele climatice continuând să plătească Rusiei pentru combustibili.

Potrivit Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea), UE a importat GNL rusesc în valoare de 7,32 miliarde de euro în 2024, înregistrând o creștere de 14% în volum. Analistul Vaibhav Raghunandan a explicat că „GNL-ul rusesc este oferit la prețuri reduse, iar fără sancțiuni asupra acestei resurse, companiile acționează în interes propriu”.

UE intenționează să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar nu a impus încă o interdicție pentru gaz, așa cum a făcut pentru cărbune și petrol. În iunie, statele membre au decis să interzică „transbordarea” GNL-ului rusesc către țări non-UE începând cu martie 2025.

Svitlana Romanko, fondatoarea organizației ucrainene „Razom We Stand”, a solicitat UE să închidă „lacunele evidente” din regimul sancțiunilor și să interzică complet importurile de GNL rusesc. De asemenea, a cerut măsuri împotriva flotei de tancuri vechi și slab asigurate utilizate de Rusia.

„UE are de ales: să continue finanțarea războiului și poluării sau să se angajeze pentru un viitor energetic curat, sigur și pașnic”, a declarat Romanko.

 

Realitatea Live

10 Ian. 2025, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Prețul petrolului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimele trei luni, susținut de creșterea cererii din China și diminuarea stocurilor de petrol din Statele Unite, relatează Financial Times.

Cotația Brent crude, reperul internațional, a înregistrat o creștere de 2,5%, ajungând la 78,85 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii octombrie. În același timp, West Texas Intermediate (WTI), standardul petrolului american, a crescut tot cu 2,5%, ajungând la 75,78 dolari pe baril.

Această creștere vine în contextul unei cereri puternice din partea Chinei, cel mai mare importator de petrol din lume, care își accelerează activitățile economice în urma relaxării restricțiilor pandemice. În plus, datele din Statele Unite arată o scădere a stocurilor de petrol, ceea ce exercită o presiune suplimentară asupra pieței internaționale.

Specialiștii avertizează că tendința ascendentă a prețurilor ar putea continua, pe măsură ce cererea globală de combustibili crește, iar ofertarea rămâne tensionată.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală