Compania americană Schlumberger refuză să părăsească Rusia, în ciuda noilor sancțiuni impuse de SUA

21 Ian. 2025, 05:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 05:47 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În ciuda interdicției impuse de Washington prin ultimul pachet de sancțiuni, care restricționează furnizarea de servicii legate de extracția de petrol în Rusia, compania de servicii petroliere Schlumberger (SLB) a anunțat că nu intenționează să își încheie activitățile în Rusia, scrie Financial Times.

Potrivit CEO-ului SLB, Olivier Le Peuch, compania nu încalcă noile sancțiuni extinse, impuse pe 10 ianuarie 2025, explicând că aceasta a adoptat măsuri voluntare de restricționare a activității sale în Rusia, inclusiv oprirea furnizării de produse și tehnologii din alte țări în 2023. Le Peuch a precizat că SLB analizează noile sancțiuni și consideră că măsurile sale sunt conforme cu reglementările impuse.

Totuși, opinia unor membri ai Congresului american este diferită. Congresmenii Lloyd Doggett și Jake Auchincloss au declarat că SLB riscă să încalce sancțiunile, subliniind că interpretarea adecvată a noilor directive ale Departamentului de Trezorerie al SUA ar impune retragerea companiilor americane de servicii petroliere din Rusia.

Un reprezentant al Departamentului de Trezorerie al SUA a declarat pentru Financial Times că „interdicția de a oferi servicii petroliere interzice oricărei persoane din SUA, indiferent de locația sa, să furnizeze aceste servicii direct sau indirect oricărei entități din Federația Rusă”.

În octombrie 2024, mai mult de 50 de congresmeni americani au trimis o scrisoare către Casa Albă, solicitând sancționarea SLB pentru susținerea funcționării mașinii de război a lui Vladimir Putin. În urma invaziei Rusiei în Ucraina, majoritatea competitorilor americani ai SLB, precum Baker Hughes și Halliburton, au părăsit Rusia, vânzându-și afacerea către managementul local. Potrivit unui raport al Financial Times, SLB a încheiat noi contracte, a angajat personal suplimentar și a adus echipamente prin intermediul țărilor care nu au aderat la sancțiuni.

În ciuda acestor măsuri, SLB a raportat că ponderea veniturilor din Rusia în veniturile globale ale companiei a scăzut la 4% în 2024, în scădere față de 5% în 2023, ajungând la aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Experții din industria petrolieră consideră că SLB ar putea evita retragerea din Rusia, având în vedere că Kremlinul ar putea recompensa compania cu contracte atunci când va înceta războiul din Ucraina și vor fi ridicate sancțiunile occidentale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 06:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 06:05 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunțat luni că va evalua modul în care băncile europene ar face față unui scenariu în care tensiunile geopolitice ar escalada și ar conduce la războaie comerciale. Testele de stres, care vor implica 64 de bănci din Uniunea Europeană și Norvegia, vor analiza reziliența acestora în fața unor șocuri economice semnificative, potrivit Reuters.

Scenariul testat presupune un declin al PIB-ului Uniunii Europene cu 6,3% în perioada 2024-2027, ca urmare a unui impact economic sever al tensiunilor comerciale și geopolitice. Această simulare include efecte negative asupra lanțurilor de aprovizionare, creșterea inflației și scăderea încrederii consumatorilor, care ar putea conduce la o creștere a șomajului. Testele vor evalua capacitatea băncilor de a face față acestor provocări economice și de a menține stabilitatea financiară în caz de criză.

Rezultatele testelor de stres vor fi publicate în luna august și vor contribui la procesul de supervizare a sectorului bancar european. În paralel, Banca Centrală Europeană (BCE) va efectua teste suplimentare pentru băncile din statele membre care nu sunt incluse în evaluarea EBA.

Aceste teste sunt esențiale pentru a evalua necesarul de capital al băncilor pentru a absorbi posibile pierderi și pentru a susține economia europeană în perioade de instabilitate economică. De asemenea, ele oferă o imagine clară asupra capacității instituțiilor financiare de a rămâne reziliente în fața unor șocuri externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală