Petrolul și gazele, puncte nevralgice: Rusia, în pragul unor pierderi economice masive

22 Ian. 2025, 06:48
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
22 Ian. 2025, 06:48 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Noile sancțiuni petroliere impuse de Statele Unite, care marchează finalul administrației Biden, ar putea lipsi bugetul Rusiei de un ruble din cinci provenit din veniturile petroliere și gazeifere în 2025. Potrivit cercetătorului Janis Kluge de la Institutul German pentru Probleme de Securitate Internațională, economia rusă ar putea pierde între 10% și 20% din veniturile valutare obținute din exporturile de petrol, echivalentul a 10-20 miliarde de dolari.

Acest impact ar putea reduce veniturile bugetare cu până la 1% din PIB, aproximativ 2 trilioane de ruble, adică 18% din veniturile petroliere estimate pentru acest an (10,9 trilioane de ruble). Sancțiunile vizează companii precum „Surgutneftegaz” și „Gazprom Neft”, dar și peste 180 de tancuri petroliere din „flota umbră”. În plus, au fost afectate două rafinării-cheie (Omsk și Moscova), proiecte strategice precum „Vostok Oil” și „Baltic LNG”, două fabrici de gaz natural lichefiat ale „Gazprom” și 30 de companii de servicii petroliere.

Conform S&P Global, sancțiunile au vizat peste 270 de tancuri petroliere, care transportau jumătate din exporturile maritime de petrol ale Rusiei, adică aproximativ 1,5 milioane de barili pe zi, din care 1 milion erau exportați în China și 500 de mii în India.

În 2024, veniturile petroliere și gazeifere ale Rusiei au fost de 11,13 trilioane de ruble, cu 26% mai mari față de 2023, dar sub estimările inițiale. Bugetul federal a înregistrat un deficit de 3,3 trilioane de ruble, depășind dublul planificat inițial. Pentru 2025, cheltuielile bugetare sunt estimate la 41,47 trilioane de ruble, dintre care 41% vor fi alocate armatei, poliției și serviciilor speciale. Deficitul este așteptat să se reducă la 1,17 trilioane de ruble, datorită creșterii taxelor pentru companii și populație.

Aceste sancțiuni, considerate cele mai dure de până acum, reduc semnificativ veniturile Rusiei atât în buget, cât și în balanța comercială.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA