Dolarul puternic al SUA riscă să amplifice exodul de capital din Asia. 54 de miliarde de dolari, în pericol

04 Feb. 2025, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Un dolar american mai puternic rămâne o povară pentru acțiunile asiatice în contextul războiului comercial. Unele bănci centrale asiatice au decis să nu reducă dobânzile pentru a susține monedele naționale.

Ultima escaladare a tensiunilor comerciale va afecta nu doar exportatorii din regiune, care se confruntau deja cu dificultăți din cauza încetinirii economiei chineze, dar va provoca și o creștere a inflației și menținerea ratelor dobânzilor ridicate în SUA. Aceste condiții vor complica implementarea măsurilor de stimulare economică în regiunile asiatice. Monedele, de la dolarul australian până la rupia indiană, au scăzut luni, după ce SUA au anunțat impunerea unor tarife suplimentare pe produsele din China, Mexic și Canada. Indicele bursier al regiunii a scăzut și el, iar corelația între indicele MSCI Asia Pacific și indicele Bloomberg Dollar Spot a atins cel mai scăzut nivel din martie 2023, conform datelor Bloomberg.

„Unele țări asiatice și piețele emergente vor întâmpina dificultăți cât timp războiul comercial va continua”, a declarat Kok Hung Wong, șeful departamentului de acțiuni instituționale la Maybank Securities. „De exemplu, Indonezia a redus neașteptat dobânzile pentru a stimula economia, dar nu vor avea multă marjă de manevră pentru a reduce în continuare dobânzile din cauza deprecierii monedei”. În ianuarie, fondurile globale au vândut acțiuni pe piețele emergente din Asia, excluzând China, în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de dolari, ceea ce a marcat cea mai lungă perioadă de vânzări din 2009 până în prezent, potrivit Bloomberg. În ultimele șapte luni, s-au retras 54 de miliarde de dolari.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 4,4% de la alegerea lui Trump în noiembrie, iar indicele dolarului Bloomberg a atins luni cel mai înalt nivel din noiembrie 2022. În aceeași perioadă, indicele MSCI Europe a crescut cu 4,4%, iar S&P 500 a avansat cu 4,5%.

„Pentru investitori, un dolar mai puternic determină frecvent retragerea fondurilor din activele mai riscante, precum acțiunile asiatice, și transferarea acestora către active mai sigure, cum ar fi obligațiunile de trezorerie americane”, a explicat Kimmi Tong, strateg pe piața globală și valutară la Everbright Securities International.

Marele volum de datorii denominate în dolari al Chinei o face și mai vulnerabilă, consideră aceasta.

Conform lui Wong de la Maybank Securities, Singapore, Malaezia și Vietnam ar putea fi într-o poziție mai favorabilă, deoarece ar putea beneficia de eforturile companiilor globale de a reduce dependența de China prin reorganizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009