Dolarul puternic al SUA riscă să amplifice exodul de capital din Asia. 54 de miliarde de dolari, în pericol

04 Feb. 2025, 11:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:27 // Actual //  Ursu Victor

Un dolar american mai puternic rămâne o povară pentru acțiunile asiatice în contextul războiului comercial. Unele bănci centrale asiatice au decis să nu reducă dobânzile pentru a susține monedele naționale.

Ultima escaladare a tensiunilor comerciale va afecta nu doar exportatorii din regiune, care se confruntau deja cu dificultăți din cauza încetinirii economiei chineze, dar va provoca și o creștere a inflației și menținerea ratelor dobânzilor ridicate în SUA. Aceste condiții vor complica implementarea măsurilor de stimulare economică în regiunile asiatice. Monedele, de la dolarul australian până la rupia indiană, au scăzut luni, după ce SUA au anunțat impunerea unor tarife suplimentare pe produsele din China, Mexic și Canada. Indicele bursier al regiunii a scăzut și el, iar corelația între indicele MSCI Asia Pacific și indicele Bloomberg Dollar Spot a atins cel mai scăzut nivel din martie 2023, conform datelor Bloomberg.

„Unele țări asiatice și piețele emergente vor întâmpina dificultăți cât timp războiul comercial va continua”, a declarat Kok Hung Wong, șeful departamentului de acțiuni instituționale la Maybank Securities. „De exemplu, Indonezia a redus neașteptat dobânzile pentru a stimula economia, dar nu vor avea multă marjă de manevră pentru a reduce în continuare dobânzile din cauza deprecierii monedei”. În ianuarie, fondurile globale au vândut acțiuni pe piețele emergente din Asia, excluzând China, în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de dolari, ceea ce a marcat cea mai lungă perioadă de vânzări din 2009 până în prezent, potrivit Bloomberg. În ultimele șapte luni, s-au retras 54 de miliarde de dolari.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 4,4% de la alegerea lui Trump în noiembrie, iar indicele dolarului Bloomberg a atins luni cel mai înalt nivel din noiembrie 2022. În aceeași perioadă, indicele MSCI Europe a crescut cu 4,4%, iar S&P 500 a avansat cu 4,5%.

„Pentru investitori, un dolar mai puternic determină frecvent retragerea fondurilor din activele mai riscante, precum acțiunile asiatice, și transferarea acestora către active mai sigure, cum ar fi obligațiunile de trezorerie americane”, a explicat Kimmi Tong, strateg pe piața globală și valutară la Everbright Securities International.

Marele volum de datorii denominate în dolari al Chinei o face și mai vulnerabilă, consideră aceasta.

Conform lui Wong de la Maybank Securities, Singapore, Malaezia și Vietnam ar putea fi într-o poziție mai favorabilă, deoarece ar putea beneficia de eforturile companiilor globale de a reduce dependența de China prin reorganizarea lanțurilor de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ucrainene au declarat că sunt pregătite să colaboreze cu Statele Unite pentru exploatarea metalelor rare și să ofere „condiții speciale”, cu garanția că aceste resurse nu vor ajunge în mâinile Rusiei sau Iranului. Informația a fost publicată de New York Times (NYT) și Financial Times (FT), citând oficiali de rang înalt din Ucraina. Declarațiile vin ca răspuns la afirmațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a menționat că intenționează să negocieze o înțelegere cu Ucraina pentru continuarea ajutorului militar.

„Investim sute de miliarde de dolari, iar ei au resurse excelente de metale rare. (…) Vreau ca Ucraina să ne furnizeze aceste metale rare”, a spus Trump.

Conform unei surse citate de FT, propunerea lui Trump „pare să se alinieze” planului de cooperare prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în toamna anului 2024. Planul includea dezvoltarea comună a zăcămintelor de litiu și uraniu, un subiect care, potrivit FT, a atras atenția fostului lider american. „Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă guvernamentală de la Kiev.

La Moscova, oferta Ucrainei a fost catalogată drept o „achiziție” a ajutorului militar, sugerând că acesta nu va mai fi acordat gratuit, ci pe baze comerciale. „Mai bine să nu se acorde deloc acest ajutor, contribuind astfel la încheierea conflictului”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Ucraina dispune de resurse naturale valoroase, evaluate în 2023 la 15 trilioane de dolari, conform Forbes Ucraina. Totuși, 70% dintre zăcăminte sunt localizate în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, dintre care două sunt parțial ocupate de armata rusă și afectate de război. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei sunt printre cele mai mari din Europa, fiind estimate la 500.000 de tone. Litiul este un element-cheie în producția de electronică, armament, drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.

În prezent, China domină piața globală a metalelor rare, asigurând peste 60% din extracție și aproape 85% din procesarea acestor resurse strategice. SUA, deși reprezintă 12-15% din extracția globală, depind de China pentru procesare, 80% din minereurile americane fiind prelucrate acolo până în 2020. Interesul lui Trump pentru metalele rare din Ucraina ar putea reflecta dorința de a reduce această dependență critică de importurile din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală