Republica Moldova apasă pedala scumpirii gazului în România

11 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Luni, prețurile gazelor naturale au înregistrat o majorare semnificativă pe piața din România, atingând niveluri record pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Prețul gazelor pentru livrare în ziua următoare a depășit 450 lei/MWh, un nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Creșterea prețurilor a fost determinată de o serie de factori, printre care vremea rece, care a dus la o majorare a consumului intern, cererea suplimentară din Republica Moldova și gradul scăzut de umplere a depozitelor de gaz.

În aceeași zi, prețul mediu al energiei pentru livrare marți a crescut cu 22,8% față de ziua precedentă, ajungând la 414,48 lei/MWh (aproximativ 83 euro/MWh), ceea ce reprezintă o diferență de peste 20 de euro/MWh față de cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH.

Acesta este cel mai mare preț înregistrat pentru gazele naturale pe BRM în ultimele 26 de luni, având în vedere că ultima dată când prețul a fost mai mare a fost în 22 decembrie 2022. Volumele tranzacționate au fost, de asemenea, record, atingând 161 GWh, ceea ce reprezintă aproape două treimi din producția internă zilnică de 255 GWh, notează profit.ro.

Cererea regională a fost influențată și de repornirea unui combinat de îngrășăminte chimice în Bulgaria, dar și de importurile efectuate de Ucraina. În același timp, România a importat luni 14,8 milioane de metri cubi de gaze pentru a acoperi consumul intern, care nu putea fi susținut doar din producția internă și extragerile din depozite.

Oferta de gaz este limitată atât intern, cât și extern. Terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandropolis se află în revizie, iar producția internă este la capacitate maximă. De asemenea, Depogaz a redus cu 20% capacitatea de extracție zilnică până la finalul acestei ierni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intervenit, asigurând publicul că România are 1,35 miliarde de metri cubi de gaz în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, și că țara nu va rămâne fără gaz pentru consumatorii interni. Totodată, el a menționat că sursele de import sunt limitate, iar gazul din Ungaria este scump și provine, probabil, din depozitele rusești, cu tarife de transport și depozitare incluse.

În ciuda asigurărilor autorităților, situația gazelor din România reflectă o tendință regională, iar un eventual val de frig pe termen mediu ar putea duce la o criză energetică. Pe piața internațională, prețurile de referință la gaze au crescut luni cu 5,4%, ajungând la 58,75 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat preț din februarie 2023, în condițiile în care cotațiile futures au crescut timp de patru săptămâni consecutive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 15:33 // Actual //  Ursu Victor

Fosta consilieră financiară a gigantului petrolier KazMunayGas, Mariana Durleșteanu acuză, într-o postare pe Facebook, o schemă de corupție care implică sume masive de bani europeni destinați crizei energetice din Moldova. Potrivit acesteia, banii Uniunii Europene, care ar trebui să sprijine populația și securitatea energetică a țării, sunt deturnați prin companii fantomă și conturi offshore, consolidând dependența Moldovei de gazul rusesc.

Fondurile alocate de UE pentru subvenții energetice și dezvoltarea energiei alternative sunt utilizate pentru achiziții opace de gaz. Gazul este cumpărat prin intermediari din Dubai și vândut Moldovei la prețuri umflate, diferențele fiind transferate în conturi offshore.

Andrei Spînu, Dorin Recean și conducerea „Energocom” sunt acuzați că dirijează aceste scheme cu sprijinul liderului transnistrean Vadim Krasnoselski. Transnistria primește gaz gratuit, în timp ce Moldova plătește pentru energia electrică produsă în regiunea separatistă.

Facturile la energie pentru moldoveni sunt umflate artificial, iar economia țării pierde milioane de euro. UE, care intenționează să sprijine dezvoltarea Moldovei, ajunge, indirect, să alimenteze corupția.

Mariana Durleșteanu propune măsuri pentru a opri aceste practici, inclusiv asigurarea transparenței în achizițiile de gaz ale „Energocom”, eliminarea intermediarilor dubioși și solicitarea unui audit european. Ea subliniază că perpetuarea acestei scheme subminează încrederea în sprijinul european și agravează dependența energetică a Moldovei de Rusia. Totodată, avertizează că cotațiile TTF pentru gaz indică deja creșteri, ceea ce ar putea amplifica și mai mult impactul negativ asupra economiei moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală