Moldova riscă să rămână fără trenuri! Feroviarii anunță proteste pentru restanțele salariale și viitorul CFM

11 Feb. 2025, 14:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 14:05 // Actual //  Ursu Victor

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a anunțat organizarea unor acțiuni de protest pe 14 februarie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Protestele vor începe la ora 10:00 în fața Casei Guvernului și vor fi susținute simultan în mai multe localități ale țării, inclusiv Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești, la nodurile feroviare.

Președintele FSF, Ion Zaporojan, a declarat că angajații celor 31 de filiale ale „Căii Ferate din Moldova” (CFM) nu au primit salariile pentru perioada august 2024 – ianuarie 2025, restanțele totale ridicându-se la aproximativ 190 de milioane de lei. Zaporojan a subliniat că feroviarii se află într-o situație de disperare, fiind nevoiți să contracteze credite pentru a-și susține familiile, în condițiile în care nu își pot asigura traiul zilnic și necesitățile pentru sezonul rece.

„Angajații CFM nu își pot asigura strictul necesar în plină iarnă și sunt obligați să recurgă la împrumuturi pentru a-și întreține familiile. Multe dintre demersurile adresate autorităților au rămas fără răspuns, iar situația devine din ce în ce mai dificilă”, a declarat Ion Zaporojan.

Revendicările sindicaliștilor sunt clare și se concentrează pe respectarea legislației în vigoare, plata urgentă a restanțelor salariale și majorarea salariilor. Printre revendicările FSF se numără și majorarea salariului minim la 5500 lei, în contextul în care în prezent acesta este de doar 3500 lei, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației muncii.

În cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri urgente, majoritatea celor aproximativ 4850 de angajați ai CFM vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă, conform prevederilor Codului muncii al Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 15:33 // Actual //  Ursu Victor

Fosta consilieră financiară a gigantului petrolier KazMunayGas, Mariana Durleșteanu acuză, într-o postare pe Facebook, o schemă de corupție care implică sume masive de bani europeni destinați crizei energetice din Moldova. Potrivit acesteia, banii Uniunii Europene, care ar trebui să sprijine populația și securitatea energetică a țării, sunt deturnați prin companii fantomă și conturi offshore, consolidând dependența Moldovei de gazul rusesc.

Fondurile alocate de UE pentru subvenții energetice și dezvoltarea energiei alternative sunt utilizate pentru achiziții opace de gaz. Gazul este cumpărat prin intermediari din Dubai și vândut Moldovei la prețuri umflate, diferențele fiind transferate în conturi offshore.

Andrei Spînu, Dorin Recean și conducerea „Energocom” sunt acuzați că dirijează aceste scheme cu sprijinul liderului transnistrean Vadim Krasnoselski. Transnistria primește gaz gratuit, în timp ce Moldova plătește pentru energia electrică produsă în regiunea separatistă.

Facturile la energie pentru moldoveni sunt umflate artificial, iar economia țării pierde milioane de euro. UE, care intenționează să sprijine dezvoltarea Moldovei, ajunge, indirect, să alimenteze corupția.

Mariana Durleșteanu propune măsuri pentru a opri aceste practici, inclusiv asigurarea transparenței în achizițiile de gaz ale „Energocom”, eliminarea intermediarilor dubioși și solicitarea unui audit european. Ea subliniază că perpetuarea acestei scheme subminează încrederea în sprijinul european și agravează dependența energetică a Moldovei de Rusia. Totodată, avertizează că cotațiile TTF pentru gaz indică deja creșteri, ceea ce ar putea amplifica și mai mult impactul negativ asupra economiei moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală