Rusia a stabilit un acord comercial cu Afganistanul, controlat de gruparea islamistă extremistă „Taliban”, pentru importul de băuturi carbogazoase și energizante, inclusiv Coca-Cola, care a părăsit piața rusă după începutul războiului din Ucraina. Acordul mai include condimente, pietre prețioase și materii prime pentru industria metalurgică, conform declarațiilor ambasadorului Rusiei în Afganistan, Dmitri Jirnov, pentru agenția RIA Novosti.
„Rusia importă condimente, băuturi carbogazoase și energizante, plante medicinale – lavandă, cimbru, lemn dulce. Și, desigur, vase de gătit pentru pilaf”, a menționat Jirnov.
Produsele principale exportate de Afganistan în Rusia sunt fructele uscate și stafidele, alături de legume și struguri, în volume modeste. Recent, au început să fie importate și rodii din sudul Afganistanului, precum și șofran afgan. Exporturile includ, de asemenea, minereuri de crom, concentrate minerale, rubine și smaralde, acestea reprezentând aproximativ o șesime din importurile rusești din Afganistan.
Pe platformele de comerț online din Rusia, Coca-Cola afgană este deja disponibilă. Un set de nouă doze de 300 ml fiecare se vinde pentru aproximativ 700 de ruble. Fabrica care produce Coca-Cola în Afganistan a fost inaugurată în 2006 de fostul președinte Hamid Karzai și este deținută de compania locală Habib Gulzar Non-Alcoholic Beverages Ltd.
După invazia Ucrainei, The Coca-Cola Company și-a suspendat operațiunile în Rusia. Producția locală a fost înlocuită cu băuturi sub marca „Dobry Cola”, care au o rețetă diferită. Totuși, în primăvara lui 2024, Coca-Cola a depus din nou cereri pentru înregistrarea mărcilor sale comerciale în Rusia, semnalând posibilitatea unei eventuale reveniri pe piață.
Deși regimul taliban nu este recunoscut oficial de niciun stat, inclusiv de Rusia, Kremlinul continuă să mențină relații comerciale și investiții în Afganistan. Președintele Vladimir Putin i-a numit pe talibani „aliați”, iar ministrul de externe Serghei Lavrov i-a descris drept „persoane rezonabile”, în ciuda măsurilor drastice și controversate impuse de regimul lor.